post

Uitleg wedstrijden rijden

Alle informatie over wedstrijden rijden in het zomer en winterseizoen

Super leuk dat je nadenkt over wedstrijden rijden! Er zijn heel erg veel mogelijkheden in het schaatsen en het skeeleren. In dit blog nemen we je mee in de wereld van de wedstrijden.

Langebaan schaatsen

De wedstrijden voor het schaatsen zijn onder te verdelen in twee categorieën, Den Haag en Leiden. De wedstrijden in Leiden worden allemaal aangekondigd via de mail van de Rijnstreek, hier heb je geen licentie voor nodig en kun je dus zo een keertje aan mee doen om te kijken of je het leuk vindt! Je kan je voor deze wedstrijden inschrijven door te reageren op de mail die je krijgt, super makkelijk dus!

Voor de wedstrijden in Den Haag of elders is het iets ingewikkelder. Eerst heb je een wedstrijdlicentie nodig en vastrecht op de Uithof. De wedstrijdlicentie kun je via https://knsb.nl/algemeen/wedstrijdlicentie/ aanvragen en hier staat ook meer informatie over je wedstrijdlicentie. Vervolgens moet je bij de vereniging aangeven dat je wedstrijden wilt gaan rijden, dit doe je door een mailtje te sturen aan de secretaris op secretaris@stcderijnstreek.nl. In dit mailtje heeft de secretaris je naam en je geboortedatum nodig. Nu gaat de secretaris voor jou een vastrecht aanvragen. Dit is een recht om op de Uithof wedstrijden te mogen rijden. Dit betekend niet dat je nergens anders wedstrijden mag rijden, dus als je een keer in Thialf een wedstrijd zou willen rijden kan dat ook! Zowel de wedstrijdlicentie als het vastrecht zijn jaarlijkse kosten aan verbonden.

Als je een keer een wedstrijd zou willen rijden om te kijken of je het echt leuk vind kan dat ook zonder direct aan licenties en vastrecht ‘vast’ te zitten. Je kan bij de KNSB ook een daglicentie aanvragen zodat je een keer een wedstrijd mee kan doen. Dit kun je doen via https://inschrijven.schaatsen.nl/#/wedstrijden,  een verdere uitleg hierover staat op https://knsb.nl/licenties/wedstrijddaglicentie/.

Het administratieve deel is dan nu afgehandeld. Kun je eindelijk kijken wanneer je die wedstrijd mag gaan rijden! Op https://inschrijven.schaatsen.nl/#/wedstrijden staan alle schaatswedstrijden van alle ijsbanen. Bovenin kun je de ijsbaan en de discipline aanpassen. Deze staan via de link al op langebaan en de Uithof. Nu kun je eindelijk gaan kijken welke wedstrijd je kan rijden. Dit hangt af van je leeftijd, alle categorieën zijn te vinden op https://knsb.nl/wedstrijdcategorieen/wedstrijdcategorieen/. Als je weet welke wedstrijd je wil rijden kun je je inschrijven met het relatienummer wat je van de KNSB hebt gekregen, of als dat mogelijk is kun je een daglicentie aanvragen. Als je je relatienummer in hebt gevuld krijg je de keuze welke afstanden je wilt gaan rijden en vervolgens kun je je inschrijven en krijg je als het goed is een bevestigingsmail op het mailadres wat jij hebt ingevuld en dan kan je gaan aftellen naar de wedstrijd!

Alle informatie die te maken heeft met wedstrijden rijden staan in dit informatieboekje van de KNSB, https://storage.knsb.nl/2021/12/7f3e45aa-wedstrijdboekje-langebaanschaatsen-2021.pdf. Ook staan er op de website van de KNSB een aantal overzichtelijk filmpjes over wat je moet weten als je wedstrijden gaat rijden Leer meer over langebaanschaatsen | KNSB. Als je verder nog vragen hebt kun je altijd bij je trainer aankloppen voor informatie, en anders stuurt deze je door naar de juiste mensen.

Voor alle kampioenschappen (NPT, ZHK, NK) wordt je via de mail uitgenodigd en dat wijst zich vanzelf. Voor vragen hierover kun je bij de trainersstaf zijn.

Marathon

Mocht je marathon wedstrijden willen gaan rijden kun je die discipline toevoegen in je account op https://mijn.knsb.nl/ en moet je even een mailtje sturen aan de secretaris. Het inschrijven voor een marathonwedstrijd werkt hetzelfde als voor de langebaan. Het enige verschil is dat je de discipline moet aanpassen naar marathon i.p.v. langebaan. Verder is het ook belangrijk om te weten dat je een transponder nodig hebt om marathon te mogen rijden. Deze kun je huren bij de wedstrijdleiding bij het ophalen van je beennummers.

Uitleg over hoe je een marathon moet rijden en wat je daarvoor nodig hebt is allemaal te vinden op https://knsb.nl/marathon/ikwilschaatsenmarathon/leer-meer-over-marathonschaatsen/ in een aantal overzichtelijke filmpjes.

Skeeleren/Inline Skaten

Om wedstrijden te rijden in het skeeleren moet je bij je wedstrijdlicentie de discipline inline skaten toevoegen op https://mijn.knsb.nl/. Er is echter 1 uitzondering en dat is de Jan van der Hoorn competitie, deze is erg laagdrempelig en voor iedereen tot en met 18 jaar toegankelijk. Hiervoor heb je geen wedstrijdlicentie nodig en kun je dus gewoon aan meedoen.

Bij het skeeleren is het normaal dat je per wedstrijd betaald om deel te mogen nemen.

Er zijn binnen het skeeleren een aantal verschillende competities. Deze zijn inclusief alle informatie terug te vinden op de website van het gewest https://www.knsbgewestzh.nl/inline-skaten/wedstrijden/. Voor de Oomssport jeugdskeelercup kun je terecht op https://www.skeelercup.nl/index.php/jeugd-skeelercup/ voor alle informatie.

Goed om te vermelden is dat de competitie van Oomssport digitaal verwerkt wordt in de systemen van de KNSB, mocht je dus ambities hebben om in een talentengroep te komen is het belangrijk om de Oomssport competitie te rijden.

De inline skate competities lijken qua benodigdheden en regels een beetje op de marathon. Je hebt een transponder nodig, beschermers en een beennummer. Een transponder kun je bij de competities huren bij inschrijving. Ook zijn er regels over de diameter van je wielen. Dit is afhankelijk van je leeftijd en categorie. LET OP, deze verschilt van het schaatsen en dit is terug te vinden op https://knsb.nl/wedstrijdcategorieen/wedstrijdcategorieen/. Verder staat alles wat je moet weten over skeeleren op de website van de KNSB, https://knsb.nl/inlineskaten/.

Voor alle disciplines heb je natuurlijk een hoop materiaal nodig. Dit is allemaal te krijgen bij onze sponsor Jan van der Hoorn Schaatssport in Ter Aar of op de website https://www.janvanderhoorn.nl/.