post

Wethouder Paul Dirkse ontvangt 7431 handtekeningen van schaatsfans voor behoud plannen nieuwe ijsbaan

Overhandiging schaatstas met 7431 handtekeningen Op maandag 20 maart 2017 kreeg Wethouder Paul Dirkse van Onderwijs, Sport en Duurzaamheid de opbrengst van de petitie voor het behoud van de plannen voor een nieuwe ijsbaan in Leiden overhandigd: een schaatstas vol handtekeningen, 7431 om precies te zijn. De petitie werd in december 2016 gestart om de gemeenteraad te houden aan de oorspronkelijke reservering van 4 miljoen euro voor een nieuwe ijsbaan. Komt deze baan er niet, dan kan dat het einde van de schaatssport in Leiden betekenen.

Jos Arts, voorzitter van de Stichting Schaatshal Leiden, overhandigde de handtekeningen en kondigde een nieuwe ludieke actie van de schaatsers uit Leiden en de regio aan. Vanaf deze week organiseren de schaatsclubs elke donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur een droogtraining op het Stadhuisplein. Donderdagavond, dat is niet geheel toevallig het moment waarop de gemeenteraad en raadscommissies vergaderen. Zowel de jeugdleden van de schaatsverenigingen, als niet schaatsende kinderen met een sportieve instelling zijn van harte welkom om mee te doen!

Schaatsen kan sinds zondagavond 19 maart jongstleden niet meer in Leiden: de schaatshal heeft zijn deuren gesloten na een bewogen winterseizoen. Het schepijs waarop vandaag werd getrakteerd bij het aanbieden van de petitie én de droogtrainingen op het Stadhuisplein zijn een schrale troost voor de vele schaatsliefhebbers in Leiden.

De toekomst van de ijssport in Leiden is sinds enkele maanden uiterst onzeker geworden na een voorstel van het college van Leiden om een streep door de plannen voor nieuwbouw van de ijshal te zetten. Het geld dat was gereserveerd voor renovatie van de huidige schaatshal en daarna bestemd was voor een nieuwe ijshal, wordt nu in de duurder uitvallende plannen voor een topsporthal en zwembad gestoken. Met vele ludieke acties laten de schaatsliefhebbers zien dat Leiden niet zonder schaatshal kan. De huidige schaatshal zal door de uitgestelde renovatie niet meer voldoen aan de eisen ten aanzien van veiligheid en milieu. Jaarlijks telt de ijshal 107.000 bezoekers in de zes maanden tijd dat de hal open is. Daarmee is het de drukst bezochte sportvoorziening van Leiden!

De hashtag #redijssportleiden is in het leven geroepen om op sociale media steun te betuigen.