post

Categorien schaatsen en inline skaten

Schaatsen Evolutie

Bij de wedstrijden schaatsen en inline skaten wordt er altijd gereden in categorieen. Om te weten in welke categorie je rijdt hoef je alleen maar te weten wat je geboortedatum is en voor het schaatsen of je jarig bent na 30 juni of er op of er voor. Voor schaatsen is namelijk de peildatum 1 juli van het lopende jaar. Voor inline skaten is belangrijk hoe oud je bent (geworden) in het lopende jaar.

Om het nog een beetje lastiger te maken wijken de categorieen van het district Sassenheim een beetje af van de KNSB. Maar gelukkig is dat met een tabel makkelijk inzichtelijk te maken! Hieronder een overzicht van de categorieen voor het schaatsen:

Categorie District KNSB indeling Leeftijd per 1-7
Junior A Junior A 17 en 18
Junior B Junior B 15 en 16
Junior C Junior C 13 en 14
Pupillen Pupillen A en B 11 en 12
Welpen Pupillen C en D 9 en 10
Mini’s Pupillen E en F 7 en 8
Benjamins Pupil F 6 en jonger

Zoals aangegeven wijkt dit voor het inline skaten af, in die zin dat voor het inline skaten gekeken wordt welk geboortejaar je hebt en dus welke leeftijd je in dit lopende jaar hebt. In de tabel hieronder staat ook een en ander uitgewerkt:

Categorie   Leeftijd obv geboortejaar!
Junioren A   18 en 19
Junioren B   16 en 17
Kadetten   14 en 15
Pupillen 1   12 en 13
Pupillen 2   10 en 11
Pupillen 3   8 en 9
Pupillen 4   6 en 7

Meer informatie over de categorieen kan je eventueel vinden op de website van de KNSB:

https://knsb.nl/algemeen/wedstrijdcategorieen/