post

Wedstrijden uitslagen en verslagen 2017

 Drukte op de banen en stuivertje wisselen als nieuwe sport

Het was weer een bijzonder druk wedstrijd-weekeinde. In totaal stond er maar liefst 39 keer een Rijnstreker op het programma. Afgezien van de clubkampioenschappen zal dat een record zijn geweest in één weekeinde!

 Zaterdagmorgen 28 oktober stonden de jongste leden van de vereniging al vroeg te trappelen op het ijs voor hun wedstrijd in Leiden. En na het goede nieuws dat er definitief een nieuwe ijsbaan komt zijn er veel PRs gesneuveld! Met in totaal 23 deelnemers was de Rijnstreek bijzonder goed vertegenwoordigd!

 Koen de Jong (benjamin) reed twee keer een ronde, waarbij hij bij zijn tweede race in 50.93s over de streep kwam. Ook Danique Verhoeve (mini) verpulverde haar PR en kwam na twee rondes in 58.44s over de finish. Rosalie de Leeuw verbeterde haar PR over 1 ronde naar een tijd van 36.35s.

Bij de welpen regende het PRs. Lieke van Ooij verbeterde haar PR over twee rondes eerst al naar 50.10, waarna ze tijdens haar tweede race voor het eerst onder de 50 seconden dook en 49.07s op de klok zette. Sem Spruit, Kevin Roozendaal, Timo Valentijn en Aiden Verhoeve verbeterden hun PR respectievelijk naar 46.35s, 41.57s, 42.74s en 53.24s. Sanne Kleijbeuker (pupil) wist ook bijna een seconde van haar PR af te halen en verbeterde haar tijd naar 44.31s.

 Tim van Gorkom (junior C) heeft zijn goede vorm laten zien door zijn PRs over twee en vier rondes te verpulveren! Zijn PR over twee rondes verbeterde bij met ruim drie seconden, waardoor 42.69s nu de te kloppen tijd is. Bij zijn PR over vier rondes wist zij er zelfs bijna 5 seconden vanaf te rijden. Hij kwam in 1:28.21 over de eindstreep.

 Zaterdagavond stonden er slechts twee Rijnstrekers aan de start. Zij wisten echter wel samen op alle ritten een nieuw persoonlijk record te zetten. Tim Van IJperen verbeterde bovendien zijn derde plaats op de lijst clubrecords op de 1500 meter terwijl Alexander Doornekamp hetzelfde deed op de 500 meter.

Tim van Gorkom StartOok de zondagochtend werd bevolkt door ‘slechts’ twee wedstrijdrijders van De Rijnstreek. Junioren C Tim van Gorkom en Mendy Duineveld-Lemmers stonden klaar voor de sprints over 100, 300 en 500 meter. Voor Mendy was vooral de 300 succesvol. Daarop reed zij een nieuw record. Tim zette zijn zege die zaterdag gestart was voort met drie nieuwe Pr’s. Daarmee maakte hij het weekeinde compleet met in totaal vijf nieuwe records!

 Wordt er beter gereden in de middag dan om 07:00 uur in de ochtend? Dat werd vandaag beproefd. Een aantal pupillen mocht vanmiddag een wedstrijd rijden. In ieder geval was het een succes voor Sven, Junior en Sanne die op hun eerste 500 meter allen een nieuw PR mochten noteren. Op de 700 meter deed Sven dat nog eens. Sanne reed een prachtige race maar wisselde verkeerd. Ondanks een herstelpoging werd ze gediskwalificeerd. Dat dat niet helpt weet ook Sven Kramer dus helaas dit keer (nog) geen nieuw baanrecord.Voor June de Blois zat er dit keer geen verbetering van de tijden in, mogelijk rijdt zij dan in ieder geval beter in de ochtend!

 De zondagavond van wedstrijdrijdende Rijnstrekers werd op verschillende locaties gevuld. De rijders van de KNSB Zuid-Holland Talentengroep-Noord reden samen met onder andere de rijders van het RTC een wedstrijd in de Elfstedenhal. Daar sneuvelden weer weer de nodige records met verschuivingen in de clubrecords als gevolg. In Den Haag werd de eer hoog gehouden door Liesbeth, Aniek en Jeroen die daar een 500 en 1500 meter mochten rijden. Geen PRs daar maar het seizoen is nog jong!

TalentenGroepLeeuwardenIs stuivertje wisselen ook een sport? Dan hebben de schaatsers van STC De Rijnstreek die in Leeuwarden mochten rijden er nog enkele records bij. Tijdens de wedstrijden voor de selectierijders in de Friese Elfstedenhal werd druk gewisseld van positie in de (club)records lijst. In totaal heeft De Rijnstreek zes schaatsers in de verschillende selecties actief. Daan Spruit is actief in het het RTC, Swen Kleijbeuker, Liesanne van Gorkom, Jade Kerkvliet, Tim van IJperen en Mirthe Paulrijden in de KNSB Zuid-Holland Talentengroep-Noord.

 Jade en Swen reden zondag in Leeuwarden een 500 en een 1000 meter. Met 44.30 zal Jade niet ontevreden zijn geweest over haar 500 meter. Alleen in Thialf reed zij ooit sneller. Datzelfde gold ook voor Daan, die de snelste tijden van de dag neerzette. Hij sloot de 500 meter met 38.71 af. Ook voor Swen gold dat zijn tijd van 41.26 tot één van zijn snelste tijden gerekend mag worden. Ook Swen zal dus niet teleurgesteld huiswaarts moeten zijn gekeerd. Voor de 1000 meter was de situatie al niet anders. Daan noteerde 1:17.60, Swen 1:23.86 en Jade 1:32.72. Tijden om trots op te zijn!

 Het stuivertje wisselen begon echter met Tim van IJperen. Reed hij zaterdag al een toptijd in Den Haag. Op zondag snoepte hij 7/100ste van de tijd van Alexander Doornekamp af waardoor Tim de derde plaats op de clublijst van hem overneemt met 42.62 seconden. Op de 1500 meter reed Tim ook een ijzersterke tijd van 2:11.18 waarmee hij zijn derde plaats op de clublijst verder verstevigde. Liesanne en Mirthe reden allebei een 500 meter en 3 km. Op de 500 meter verbeterde Liesanne de tijd van Mirthe met 1/100ste van een seconde. Daarmee wisselen Mirthe en Liesanne op de clublijst. Liesanne nu op de tweede plaats met 44.58 en Mirthe op de derde plaats met 44.59. Het lukte Mirthe deze keer niet om de tijd te evenaren. Zij bleef steken op 44.98.

 Op de 3 km wisten de beide dames de eigen tijden te verbeteren. Liesanne sloot de 3 km af met een nieuw PR op 4:53.01, een verbetering van één seconde! Mirthe verbeterde haar eigen tijd met drie seconden en eindigde op 5:00.29! Alles bij elkaar een prachtige avond die eigenlijk voor iedereen succesvol werd afgesloten! 


 

 Veel wedstrijdgeweld en een nieuw clubrecord!

 Vrijdagochtend begon het wedstrijdweekeinde met de allereerste drempelwedstrijd in Den Haag. De toon was daarme gezet want het gehele weekeinde werd er vervolgens door onze leden gereden!

 De drempelwedstrijden worden meestal in de vakanties gehouden om nieuwe jeugdleden kennis te laten maken met wedstrijdjes rijden in Den Haag. De eerste werd door de Haagse vereniging HVHW georganiseerd.

 Namens De Rijnstreek namen vier deelnemers deel aan de drempelwedstrijd! Linde de Boer, Sem Spruit, Dean Smith en Lieke van Ooij zetten prachtige tijden neer waarbij Sem ook nog het podium wist te bereiken en nam daar een verdiende tweede plaats in! Voor Dean, Linde en Lieke waren het de allereerste wedstrijden op het Haagse ijs. Voor Dean ging dat twee keer over 100 meter. In de eerste rit stond de klok stil op 15,22 seconde en de tweede rit in 15,30. Bij elkaar goed voor een mooie vijfde plaats. Sem Spruit mocht een 300 meter combineren met een 100 meter. De 300 meter reed Sem officieel voor het eerst en daar zette hij 37,07 seconden lang zijn schaatsen voor op het ijs. De 100 meter reed Sem voor de tweede keer en met een verbetering van bijna 1,5 seconde met 14,48 dus een PR. Voor Sem waren de tijden mooi voor een tweede plaats op het podium van de jongens pupillen D! Ook Lieke van Ooij verscheen aan de start voor de ritten over 300 en 100 meter. Zij reed haar wedstrijd mooi in 42,09 en 15,39 seconden maar moest het afleggen tegen de meer ervaren rijders in haar categorie. Linde de Boer, de oudste van het stel reed net als Dean en Lieke officieel voor het eerst. Linde heeft namelijk al meerdere keren in Alkmaar wedstrijden meegereden. Op de 300 meter wist ze daarmee een PR te rijden in 49,58 seconden. De 500 meter reed Linde wel voor het eerst en dat deed ze in 1:30,43.

 Op zaterdagavond stonden weer veel STC’ers aan de start voor alweer de tweede wedstrijd dit seizoen. Voor Denise Slappendel, Aniek van Gorkom, Stan Blaauw en Alexander Doornekamp stonden de 500 en 1000 meter op het programma. Denise reed deze in 51,50 en 1:48,58. Aniek reed de afstanden in 46.73 en 1.36.07. Stan verbeterde zijn PR op de 500m naar 46.81 en reed de 1000m in 1.36.79. Alexander evenaarde zijn PR op de 500m en reed naar een tijd van 43.23s, terwijl hij zijn PR op de 1000m wel verbeterde en 1.29.18 op de klok zette. 

Jort de Boer en Tim van IJperen reden dit weekend allebei een 3 km en verbeterden allebei hun PR op die afstand! Jort reed 4.55.99 en Tim zette een tijd van 4.45.04 neer. Daarmee stootte hij Wout Speksnijder van de derde plaats in de clubrecords. Een positie die hij al vanaf 2009 wist te verdedigen tegen de jongere garde!

 Zondagochtend was het ijs er weer voor de jongste jeugd. Lieke van Ooij reed alweer voor de tweede keer in het weekeinde. Nu mocht ze twee keer een 300 meter rijden en in beide ritten wist ze zich te verbeteren. Reed ze op vrijdag nog in 42.09 seconden. Twee dagen later wist ze daar bijna 3,5 seconden van af te halen en zette ze een nieuw PR met 38,69 seconden! Bij de junioren C reden Tim van Gorkom, Bart Heemskerk en Jarno Huls hun eerste wedstrijden van dit seizoen. Allen reden een 300 meter, met kans op promotie! Helaas lukte het alleen Tim van Gorkom deze naar binnen te slepen. Bart wist er twee keer een PR uit te slepen met 35,94 en 35,29 seconden. Ook voor Jarno een PR met 37,29 seconden. Helaas viel hij in de tweede rit. Tim deed de beste zaken met 34,46 en 34,20 seconden waarmee hij precies binnen de promotie naar klasse 4 viel. De wat langere afstanden op deze morgen waren voor broer en zus de Blois. Beiden moesten een 1000 meter rijden en daarna stonden zij klaar voor een marathon! Junior maakte een fantastische klapper door maar liefst zes seconden van zijn PR af te rijden. De klok stopte op 1:51,22. Voor June was het ijs minder gunstig. Zij benaderde haar PR met iets meer dan een seconde. De marathon werd door beiden ijzersterk gereden en leverde voor June een tweede en voor Junior een derde plek op! 

20161008 MirtheIn het middagprogramma stonden de junioren met ijsfaciliteiten aan de start. Mirthe Paul, Liesanne van Gorkom en Swen Kleijbeuker hadden zich ingeschreven. Swen moest voortijdig afhaken door een blessure. De beide dames reden eerst een 500 meter. Mirthe deed dat in een niet onverdienstelijke 45,26 seconden! Op de 1000 meter maakte Mirthe echter de klapper. Deze reed ze in 1:29,87 waarmee ze haar derde plaats op de lijst met clubrecords graag verruilde voor een prachtige eerste plaats! Liesanne reed de 500 meter in 46,03 en de 1500 meter in 2:21,62.

De hekkesluiters van dit mooie wedstrijdweekeinde waren Liesbeth Huls en Jeroen Splinter. Beiden meldden zij zich zondagavond bij de starter voor een 500 meter en een 1000 meter. De 500 meter ging voor Jeroen in 48,68 seconden en voor Liesbeth 55,34. De 1000 meter stond er voor Jeroen 1:38,90 en voor Liesbeth 1:54,99 op de klok.

 Komende zaterdag starten de wedstrijden weer. Op zaterdagmorgen wordt er door de jongste jeugd in Leiden gereden. Zaterdag en zondag staan de Rijnstrekers ook weer op de baan in Den Haag. Hopelijk met evenzo mooie resultaten! De rijders van de talentengroep rijden zondag een wedstrijd in de elfstedenhal in Leeuwarden! We zijn benieuwd of er mooie resultaten behaald worden!


  Hete temperaturen, hete tijden

Zondagochtend 20172018Het zal niemand zijn ontgaan dat we afgelopen weekend knap hoge temperaturen hadden. Dat weerhield een aantal van onze leden er niet van om flink uit hun slof te schieten bij de wedstrijden op De Uithof. Na de 5 nieuwe persoonlijke records vorig weekend kwamen er nu maar liefst 11 op de klokken. Sommigen wisten voor de tweede achtereenvolgende keer een p.r. te rijden. Het lukte Tim van IJperen zelfs om er nu 2 te rijden en met dat van vorige week erbij heeft hij nu dus 3 p.r.’s uit 4 starts. Je kunt een seizoen slechter beginnen. Vooral zijn 1500 meter was van een voortreffelijk niveau. 

Zaterdagavond werd er door de B-junioren Denise Slappendel en Stan Blaauw en master Liesbeth Huls gesprint over 100, 300 en 500 meter en dat leverde Denise en Liesbeth een p.r. op de 100 meter op. Denise verbeterde zich naar 13.12 en Liesbeth naar 14.14. Voor Stan ging deze afstand in 12.30. Daarmee was hij wel de snelste van zijn categorie. Dat was hij met 30.25 en 48.54 ook op de andere 2 afstanden. Denise kwam op de 300 meter uit op 32.26 en op de 500 op 51.92. Voor Liesbeth werd het 34.81 en 54.94. B-junior Daan Spruit was er voor de verandering ook eens bij op een zaterdagavond, tussen het “gewone volk”, en voor hem stonden er een 500 en 1500 meter op het programma. Met 39.60 op de 500 meter was hij iets langzamer dan een week eerder en zijn eerste 1500 meter van het seizoen beëindigde hij in 2.00.85.

Zondagmorgen waren er 4 p.r.’s te bejubelen. D-pupil Sem Spruit verbeterde zich op de 500 meter naar 59.62 en die tijd was meteen goed voor een promotie naar klasse 4! Het snelste Rijnstreeklid op de 500 meter was C-pupil Timo Valentijn. Ook hij reed een p.r.; met 56.44 kwam hij voor het eerst onder de minuut. Ook onze andere 2 pupillen die aan de start verschenen bleven onder de minuut. B- pupil Sanne Kleijbeuker deed dat met haar nieuwe p.r. van 57.34 en A-pupil Sven Duineveld met 56.94. Zij reden daarna nog een 700 meter en die ging voor Sven in 1.22.60, voor Sanne in 1.23.90 voor Sem in 1.27.26 en voor Timo in 1.29.31. C-junior Mendy Duineveld kwam aan de start voor een 500 en een 1000 meter. De 500 meter ging niet helemaal vlekkeloos waardoor er slechts 1.07.47 op de klokken kwam maar na de 1000 meter kon ook zij juichen. Een nieuw p.r.: 1.57.97.

 In het avond-1- programma nu eens geen Daan Spruit maar wel de B-junioren Jade Holborough-Kerkvliet, Mirthe Paul en Swen Kleijbeuker en A-junior Liesanne van Gorkom. Door Jade en Swen werd er gesprint over 100, 300 en 500 meter. Jade kwam op de 100 meter met 13.40 wat moeilijk op  gang maar daarna kwamen er met 29.33 op de 300 en 45.47 op de 500 meter voor Den Haag toch nog wel redelijke tijden op de klokken. Voor Swen waren die tijden, zeker voor Den Haag, gewoon goed te noemen: 10.93 op de 100 meter, 26.25 op de 300 meter en 41.30 op de 500 meter. Op de 300 meter was hij op De Uithof nog nooit zo snel! Clubkampioene Mirthe Paul reed haar tweede p.r. van het seizoen. Vorige week ging haar 1000 metertijd eraan en nu was het tijd voor haar 500 meter. Met 44.59 nam zij afscheid van haar oude p.r. Op de 1500 meter leek ze ook op weg naar een goede tijd maar door een val in de laatste ronde bleef ze helaas steken op 2.29.09. A-junior Liesanne van Gorkom reed een 500 en een 1000 meter en dat deed ze in 45.82 en 1.31.50.

 In avond-2 verschenen neosenior Aniek van Gorkom en de B-junioren Alexander Doornekamp en Tim van IJperen aan de start, Aniek en Alexander voor een sprintwedstrijd over 100, 300 en 500 meter en Tim wilde met een 500 en 1500 meter wat langer genieten van het Haagse zomerijs. Het sprinten leverde Aniek en Alexander allebei een p.r. op, voor Alexander ook al het tweede van het nog prille seizoen. Hij verbeterde zich op de 100 meter naar 11.25 en Aniek deed dat op de 300 meter naar 29.39. Op de andere 2 afstanden kwam er voor Alexander op de 300 meter 26.86 uit de bus en op de 500 43.95 en voor Aniek was dit 12.59 op de 100 en 47.27 op de 500 meter. Het klapstuk van het weekend kwam op naam van Tim. Vorig weekend verbeterde hij zich op de 500 meter al naar 43.55 en nu haalde hij er met 43.37 weer wat van af. Op de 1500 meter liet hij iedereen versteld staan. Hij haalde maar liefst 3 seconden van zijn oude toptijd af, waardoor zijn p.r. nu op 2.13.26 staat. Daarmee stoot hij Stork Drexhage van de lijst met clubrecords en neemt hij diens derde plaats daarop over, achter Daan en Swen.

 Wout Speksnijder 


 De kop is er af!

 De kop is er af, wedstrijdseizoen 2017-2018 is begonnen. En het begon meteen goed voor De Rijnstreek. Er kwamen afgelopen weekend 13 leden aan de start en dat is precies de helft van het (op papier) totale aantal wedstrijdrijders dat de club op dit moment heeft. Deze 13 zorgden meteen voor 5 nieuwe p.r.’s, 3 op de 500 en 2 op de 1000 meter. Als klap op de vuurpijl was er ook nog een promotie. Het p.r. dat B-junior Stan Blaauw op de 1000 meter reed leverde hem een promotie naar klasse 4 op. 

STC 20171007Het begon zaterdagavond met nieuwe toptijden voor de B-junioren Alexander Doornekamp en Tim van IJperen op de 500 meter. Alexander verbeterde zich naar 43.23 en Tim naar 43.55. Op de 1000 meter was het ook bijna raak voor Alexander. Met 1.30.52 bleef hij precies 0.01 boven zijn p.r. Tim bleef er iets verder vanaf maar hij zal met 1.27.90 ook niet ontevreden naar huis zijn gegaan. Voor nieuwbakken neosenior Aniek van Gorkom kwam er 48.82 en 1.40.73 op de klokken.

 Zondagmorgen werd het 3e p.r. van het nieuwe seizoen een feit. C-pupil Junior de Blois reed met 55.39 een nieuwe toptijd op de 500 meter. Op de 300 meter kwam hij tot 35.16. Zijn zus, A-pupil June, was ook van de partij en zij kwam uit op 34.42 en 55.43.

 Nog nooit in de geschiedenis van De Rijnstreek hadden we zoveel rijders in klasse 1 als dit jaar, het zijn er maar liefst 5! En ze waren er alle 5 tijdens het zondagavond-1-programma, het wedstrijduur waarop de snelste rijders en rijdsters van De Uithof elkaar bestrijden. Dat leverde p.r. nummer 4 op. B-junior Mirthe Paul verbeterde zich op de 1000 meter naar 1.30.69 en dat is de 3e tijd ooit door een Rijnstreekdame op die afstand gereden. Op de 500 meter reed Mirthe 45.35. Ook de B-junioren Daan Spruit, Jade Holborough-Kerkvliet en Swen Kleijbeuker reden een 500 en 1000 meter. Voor Daan ging zijn 1e wedstrijd als B-junior in 39.36 en 1.18.54. Op zich zijn dat geen sensationele tijden voor Daan maar op Haags ijs was hij op de 1000 meter nog nooit zo snel. Ook Jade maakte haar debuut als B-junior en dat deed zij met 45.63 en 1.35.46. Swen Kleijbeuker loopt al een jaartje langer mee bij de B’s en hij kwam uit op 42.06 en 1.27.06. Liesanne van Gorkom is inmiddels A-junior en voor haar stond er naast de 500 meter een 1500 op het programma. Dat leverde haar 46.41 en 2.24.27 op.

 Na het avond-1-programma kwam avond-2 met Stan Blaauw in de hoofdrol. Ook hij is eerstejaars B en hij zorgde voor het 5e p.r. van het weekend, met als kers op de taart zijn promotie naar klasse 4. Stan verbeterde zich op de 1000 meter met bijna 4 seconden naar 1.35.62! Op de 500 meter werd het 48.58. Voor neosenior Jeroen Splinter kwam er 47.97 en 1.39.27 op de klokken en onze Zuid-Hollands kampioene bij de masters Liesbeth Huls deed het in 54.81 en 1.54.28. Daar zal ze niet ontevreden mee zijn geweest met alleen wat Leidse ijsmeters in de benen.

 Wout Speksnijder 


 

 Klasse indeling start 2017-2018

Aan het begin van het seizoen worden alle wedstrijdrijders door de baancommissie opnieuw geklasseerd op basis van de gereden tijden in het voorgaande jaar en op basis van de (nieuwe) limieten. De klasse indeling voor dit seizoen ziet er als volgt uit:

Naam Categorie   Klasse
Martin Huls Pupil D Jongens 6
Sem Spruit Pupil D Jongens 5
Timo Valentijn Pupil C Jongens 4
Junior de Blois Pupil C Jongens 3
Sanne Kleijbeuker Pupil B Meisjes 6
Sven Duineveld Pupil A Jongens 4
June de Blois Pupil A Meisjes 3
       
Roos van Mastwijk  Senioren Dames 5
Aniek van Gorkom Neo-Senioren Dames 2
       
Wout Speksnijder Masters H65 Heren 3
Cathrien de Blois Masters D50 Dames 5
Liesbeth Huls Masters D40 Dames 5
       
Tim van Gorkom Junior C Heren 5
Bart Heemskerk Junior C Heren 5
Jarno Huls Junior C Heren 5
Mendy Duineveld Junior C Dames 4
Stan Blaauw Junior B Heren 5
Denise Slappendel Junior B Dames 4
Jort de Boer Junior B Heren 3
Alexander Doornekamp Junior B Heren 3
Tim van IJperen Junior B Heren 2
Jade Holborough-Kerkvliet Junior B Dames 1
Mirthe Paul Junior B Dames 1
Daan Spruit Junior B Heren 1
Swen Kleijbeuker Junior B Heren 1
Emma Schoonen Junior A Dames 4
Liesanne van Gorkom Junior A Dames 1

 


  Jaarverslag wedstrijden 2016-2017

Het afgelopen seizoen hadden we 29 leden die 1 of meer wedstrijden reden (het clubkampioenschap niet meegerekend). Vorig seizoen waren dit er 35 en het seizoen daarvoor 22. De verdeling over de diverse categorieën was als volgt:

  2016-2017   2015-2016 2014-2015 2013-2014              
Pupillen 8 10 3 8
C-Junioren 6 12 9 9
B-junioren 7 5 5 2
A-junioren 3 2 2 3
Neosenioren 1 2 2 1
Masters 5 4 1 1

Deze rijders zorgden voor 278 verbeteringen van persoonlijke records, tegen vorig seizoen 233. (In seizoen 2014-2015 210 en in 2013-2014 238). Er werd 29 keer een clubrecord verbeterd, vorig seizoen gebeurde dit 41 keer. Vooral bij de heren konden er minder nieuwe clubrecords worden genoteerd maar dat komt voornamelijk omdat ze daar door toedoen van Daan Spruit op een vrij hoog niveau staan en alleen Daan zelf vooralsnog in staat zal zijn ze te verbeteren. Uitzondering hierop is Swen Kleijbeuker die aan het einde van het seizoen het clubrecord op de 100 meter aan Daan wist te ontfutselen. Bij de dames waren het vooral Jade Holborough-Kerkvliet, Liesanne van Gorkom en Mirthe Paul die elkaar het vuur na aan de schenen legden in de strijd om de clubrecords.

 Hoogtepunt van het seizoen en ook het hoogtepunt in de geschiedenis van De Rijnstreek was het behalen van de nationale titel door Daan Spruit. Voor het eerst werd een lid van De Rijnstreek kampioen van Nederland!

 Behalve Daan, die actief was op meerdere NK’s, waren ook Swen Kleijbeuker en Wout Speksnijder weer van de partij op een NK. De NK-resultaten op een rijtje:
Daan: 1e NK Allround Junioren C, 4e NK Supersprint Jun.C, 13e NK Marathon Jun.C.
Swen: 8e NK Kortebaan Junioren B
Wout: 7e NK Allround Masters en op de NK Afstanden Masters 10e op de 500 meter, 8e op de 1000 meter, 8e op de 1500 meter en 5e op de 3000 meter.

 Meerdere leden namen deel aan een Zuid-Hollandse Kampioenschap met als resultaat podiumplaatsen voor Daan Spruit (1e ZHK Allround en 1e ZHK Marathon) en de masters Liesbeth Huls (1e ZHK Allround) en Cathrien de Blois (3e ZHK Allround).

 Daan was ook internationaal actief tijdens de interlandwedstrijd Nederland-Duitsland-Noorwegen waar hij de 1e plaats in het individuele klassement behaalde en de Vikingrace waar hij 2e werd. Bij deze laatste wedstrijd werd Jade Holborough-Kerkvliet 9e.

 Mirthe Paul won op De Uithof de baancompetitie bij de dames Junioren B.


 Negentien persoonlijke records tijdens de Haagse Recordweek

  Het wedstrijdseizoen op De Uithof is vorige week traditioneel afgesloten met de recordwedstrijden. De hele week kon iedereen die nog een snelle tijd wilde neerzetten, 1 of meer afstanden uitkiezen om dat te realiseren. Vooral dinsdag en vrijdag lukte dat prima. Het regende toen p.r.’s! Daar tussendoor was er woensdag nog een districtswedstrijd en die leverde ook nog eens 3 p.r.’s op. 

Maandagavond trapte D-pupil Junior de Blois af met een 1000 meter en dat leverde meteen het eerste p.r. van de week op: 1.57.43. Na de 1000 meter voor pupillen waren de junioren aan de beurt voor een 3000 meter en daarvoor kwamen 5 van onze leden aan de start. Dat leverde 2 p. r’s op. C-junior Tim van IJperen was onze snelste clubgenoot met zijn nieuwe p.r. van 4.51.43. Ook B-junior Jort de Boer kon een nieuwe toptijd bijschrijven; met 4.59.38 ging hij voor het eerst onder de 5 minuten. Dat lukte de andere 3 B-junioren niet. Onze kersverse clubkampioene Mirthe Paul met 5.04.31 en Alexander Doornekamp met 5.11.50 bleven net boven hun p.r. Emma Schoonen reed deze afstand voor het eerst en dat deed ze in 5.55.83.

 Dinsdagavond werd er ook een 1000 meter verreden en 9 Rijnstrekers probeerden om dat sneller dan ooit te doen. Het lukte 8 van hen! Tim van IJperen was met 1.27.89 weer de snelste. Met deze tijd stootte hij Stork Drexhage van de 3e plaats op de clubrecordlijst. Ook Jort de Boer reed zijn 2e p.r. van de week. Hij heeft nu 1.30.21 staan. Mirthe Paul, Emma Schoonen en Alexander Doornekamp waren er ook weer bij en ook zij konden nu met een verbeterd p.r. naar huis. Mirthe bracht het op 1.30.91, Emma op 1.43.47 en Alexander op 1.30.51. C-junior Stan Blaauw, A-junior Aniek van Gorkom en master Liesbeth Huls kwamen voor het eerst deze week in actie en ook voor hen was er succes. Stan verbeterde zich naar 1.40.06, Aniek naar 1.31.81 en Liesbeth naar 1.52.58. C-junior Denise Slappendel bleef met 1.45.08 helaas net boven haar p.r. steken. Met haar nieuwe p.r. kon Aniek niet voorkomen dat Mirthe haar met haar nieuwe toptijd van de 3e plaats op de clubrecordlijst verdrong.

 Woensdagavond was het rustig in Den Haag met alleen B-pupil June de Blois en de masters Cathrien de Blois en Liesbeth Huls aan de start. June reed voor het eerst een 1500 meter en dat deed ze in 2.48.94. Voor Cathrien en Liesbeth stond er 2 keer een 500 meter op het programma en voor Cathrien eindigden die in 58.62 en 58.07 en voor Liesbeth in 55.98 en 55.48.

 Ook donderdag was het rustig met wederom 2 keer een 500 meter en dat leverde 1 nieuw p.r. op. C-junior Mendy Duineveld was de gelukkige. In de 1e omloop verbeterde zij zich naar 55.52. In de 2e bleef ze op 55.97 steken. Liesbeth Huls was er ook weer bij en het ging nu iets sneller dan de avond ervoor; ze kwam uit op 55.21 en 55.59. Ook Aniek van Gorkom was weer van de partij en zij kwam met 45.70 en 45.67 net niet aan haar p.r.

 Vrijdagavond werd de recordweek afgesloten met een 300 en 500 voor pupillen en een paar schaatsers, waaronder Emma Schoonen, mochten nog een 3000 meter rijden. Emma maakte van die gelegenheid gebruik om de tijd die ze aan het begin van de week had neergezet, meteen te verbeteren naar 5.49.55. Bij de pupillen konden zoals gewoonlijk weer heel wat nieuwe p.r.’s worden genoteerd. Junior de Blois was maandag onze eerste clubgenoot met een recordverbetering en nu was het weer prijs. Op de 300 meter verbeterde hij zich naar 34.55 en op de 500 meter naar 55.74. Ook A-pupil Tim van Gorkom ging met 2 nieuwe toptijden naar huis. Hij heeft op de 300 meter nu 35.20 staan en op de 500 meter 57.58. B-pupil Sven Duineveld en A-pupil Jarno Huls wisten zich op de 300 meter te verbeteren, Sven naar 35.17 en Jarno naar 36.90. Op de 500 meter bleef Sven steken op 57.00 en Jarno op 1.03.26. Voor de jongste van allemaal, E-pupil Martin Huls, zat er deze keer helaas geen verbetering in. Hij kwam uit op 44.50 en 1.16.58.

 Zoals in de aanhef al werd vermeld was er tussen al dit recordgeweld door woensdagavond nog een districtswedstrijd met ook 3 p.r.’s. Daarvan kwamen er 2 op naam van Stan Blaauw. Op de 500 meter verbeterde hij zich naar 48.21 en op de 1000 meter wist hij zijn een avond eerder gereden toptijd al weer de geschiedenisboeken in te laten verdwijnen door nu 1.39.35 op de klokken te brengen. Ook het dinsdag gereden p.r. van Tim van IJperen op de 1000 meter hield maar 1 dag stand. Hij bracht het nu op 1.27.66. Zijn 500 meter ging in 44.21. Jade Holborough-Kerkvliet en Denise Slappendel reden ook een 500 en 1000 meter en die ging voor Jade in 45.65 en 1.35.39 en voor Denise in 51.67 en 1.47.76. De B-junioren reden een 500 en een 1500 meter en die leverden wel goede tijden op maar geen nieuwe toptijden. Mirthe Paul deed het in 45.61 en 2.18.64, Emma Schoonen in 51.48 en 2.41.88, Alexander Doornekamp in 44.32 en 2.22.06 en Jort de Boer in 44.87 en 2.20.69. Swen Kleijbeuker schaatste alleen een 500 meter en die ging in 41.83.

 Afgelopen weekend blijken ook de “Great Britain – Open Longtrack Championships 2017” te zijn verreden met deelname van schaatsers uit meerdere landen. Onder hen was Jade Holborough- Kerkvliet. Zij reed zaterdag een 500 en 1000 meter met als resultaat 45.33 en 1.37.03. Zondag werd er gesprint over 2 keer een 100 meter en 2 keer een 300 meter en het resultaat daarvan was 12.26 / 12.64 en 29.78 / 30.12.

 Wout Speksnijder 


  Clubklassement 2016-2017 

Dat het een website administrator ook wel eens te veel wordt blijkt wel uit dit bericht. Netjes en tijdig opgemaakt door onze trouwe wedstrijdverslaggever en -coordinator maar pas aan het begin van het volgende seizoen op de site. Nederige excuses aan een ieder.

 Bij De Rijnstreek maken we aan het eind van het seizoen altijd het clubklassement op, ooit door Kees van der Klauw getooid met de naam “Adelaarskalender”. Dit is een klassement opgemaakt op basis van de beste 500 en 1500 meter door Rijnstreekleden het afgelopen seizoen gereden op een ijsbaan in Nederland. Tijden gereden op supersnelle banen als Calgary, Salt Lake City of Inzell tellen dus niet mee.

 Drie jaar geleden hadden we met Daan Spruit in dit klassement voor het eerst iemand met een puntentotaal onder de 90. Twee jaar geleden dook Swen Kleijbeuker daar ook onder en vorig jaar ging Daan zelfs al onder de 80. Dit jaar lukte het Alexander Doornekamp, Tim van IJperen en Mirthe Paul ook om onder de 90 punten te komen. Mirthe is onze eerste dame die dit voor elkaar heeft gekregen. Vorig jaar zat ze nog boven de 100! Wel staat ze daarmee pas op de 5e plaats, terwijl de snelste dame vorig jaar, Liesanne van Gorkom, de 3e plaats bezette. Ook als je apart naar de tijden op de 500 en 1500 meter kijkt, zie je een mooie progressie. Vorig jaar zaten alleen Daan en Swen op de 500 en 1500 meter onder de 45 en de 2.20 en nu zijn het er een heel stel, waaronder ook enkele dames! Het feit dat velen 1 of meer keren op snel ijs in Heerenveen of Leeuwarden hebben gereden heeft hier zeker aan bijgedragen. Van de top 10 hebben alleen Jort de Boer en Jeroen Splinter zowel hun snelste 500 als hun snelste 1500 meter van dit seizoen op De Uithof gereden.

    500 1500 punten
1 (1) Daan Spruit (HC2) 38.26 (39.35) 1.55.31 (1.59.96) 76.697 (79.337)
2 (2) Swen Kleijbeuker (HB1) 40.61 (41.85) 2.10.73 (2.14.71) 84.187 (86.753)
3 (6) Alexander Doornekamp(HB1) 43.44(44.51) 2.17.93( 2.32.00) 89.417 (95.177)
4 (8) Tim van IJperen (HC2) 44.19 (46.85) 2.16.27 (2.27.43) 89.613 (95.993)
5 (12) Mirthe Paul (DB1) 44.69 (48.62) 2.15.49 (2.34.67) 89.853 (100.177)
6 (–) Jade Kerkvliet (DC2) 43.44 (46.45) 2.20.46 (———-) 90.260 (———)
7 (3) Liesanne v Gorkom(DB2) 44.81 (45.82) 2.17.33 (2.22.05) 90.587 (93.170)
8 (10) Jort de Boer (HB2) 44.25 (48.56) 2.19.15 (2.34.04) 90.633 (99.907)
9 (4) Aniek van Gorkom (DA2) 45.54 (45.92) 2.20.48 (2.21.89) 92.367 (93.217)
10 (5) Jeroen Splinter (HN3) 46.53 (46.33) 2.26.55 (2.24.78) 95.380 (94.593)
11 (–) Stan Blaauw (HC2) 48.21 (1.0030) 2.30.56 (———-) 98.397 (———)
12 (7) Rosa Boerefijn (DA1) 47.13 (45.88) 2.34.44 (2.29.82) 98.610 (95.820)
13 (11) Niek Leliveld (HA1) 49.65 (48.58) 2.30.16 (2.34.40) 99.703 (100.047)
14 (13) Annemiek Nieuwhof (DA1) 48.87(48.73) 2.35.41 (2.34.83) 100.673(100.340)
15 (14) Wout Speksnijder (HM65) 50.83 (50.01) 2.30.07 (2.32.62) 100.853(100.883)
16 (15) Pieter Kalshoven (HM50) 49.52 (51.01) 2.35.08 (2.41.74) 101.213(104.923)
17 (–) Dennis Kleijbeuker (HM?) 49.83 (——-) 2.35.28 (———-) 101.590(———–)
18 (18) Emma Schoonen (DB2) 50.65 (51.21) 2.39.65 (2.49.39) 103.867(107.713)
19 (16 Terry Spruit (H45) 51.61 (52.85) 2.36.85 (2.40.50) 103.893(106.350)
20 (–) Jan Zwetsloot(HM55) 51.75 ( – – – -) 2.40.85 ( – – – – -) 105.367( – – – – – )
21 (– Denise Slappendel (DC2) 51.06 (57.49) 2.53.21 ( – – – – – ) 108.797( – – – – – )
22 (– June de Blois (DPB) 53.78 (1.06.77) 2.48.94 ( – – – – – ) 110.093( – – – – – )
23 (– Liesbeth Huls (DM40) 54.25 (59.40) 2.53.67 (———) 112.140(———-)
24 (22) Mirjam Vos (DA1) 53.95 (55.68) 3.01.13 (3.05.15) 114.327(117.396)
25 (24) Jeroen Hoogenboom (H50) 58.18(1.00.71) 2.59.81 (3.00.66) 118.117(120.930)
26 (–) Cathrien de Blois (DM45) 57.04 (1.01.76) 3.04.37 (——– ) 118.497( – – – – – )
27 (21) Andor Leliveld (HM45) 59.05 (57.11) 3.00.13 (2.58.59) 119.093(116.640)
28 (30) Eline Hooghiemstra (DSA) 1.01.76(1.11.30) 3.24.30 (4.13.03) 129.860(155.643)
29 (29) Hadassa Paul (DA2) 1.12.94(1.10.80) 3.50.08 (3.57.35) 149.633(149.917)

 

Achter de naam staat de categorie waarin de betreffende rijder of rijdster dit seizoen zat en verder staan tussen haakjes de resultaten van vorig jaar.

 Wout Speksnijder


 Mirthe en Daan clubkampioenen (7-3-2017)

  B-junior Mirthe Paul en C-junior Daan Spruit zijn zondagavond algemeen clubkampioen van STC De Rijnstreek geworden. Mirthe volgde bij de dames Aniek van Gorkom op en Daan was bij de heren de opvolger van Jeroen Splinter. Daarvoor moest wel hard worden gereden want er werd nog nooit in de clubgeschiedenis op zo’n hoog niveau gepresteerd. Op de 500 meter reden 2 dames en 5 heren onder de 45 seconden en er waren 1 dame en 4 heren die de 1500 meter binnen de 2.20 schaatsten!

CK 2017 MirtheBij de dames was het, gezien de ontwikkelingen dit seizoen, wel duidelijk dat het een strijd zou worden tussen Mirthe, B-junior Liesanne van Gorkom en titelverdedigster A-junior Aniek die een week eerder nog had laten zien dat haar vorm groeiende was, getuige de 3 p.r.’s die ze toen reed. Mirthe begon het toernooi met een prachtig nieuw p.r. van 44.69 op de 500 meter. De dames Van Gorkom moesten het antwoord daarop schuldig blijven. In een rechtstreeks duel kwam Liesanne uit op 45.29 en Aniek op 46.58. Daarmee was het duidelijk dat Aniek haar titel wel zou kwijtraken en werd het twijfelachtig of deze nog wel in de familie zou blijven. Helaas voor de familie Van Gorkom bleek het gat, dat Mirthe had geslagen, onoverbrugbaar. Met een prachtige 2.18.62 wist ze haar voorsprong zelfs nog verder uit te breiden, want Liesanne moest genoegen nemen met 2.20.93 en Aniek kwam niet verder dan 2.27.32. Daarmee werd Mirthe dus, toch wel wat verrassend, de nieuwe algemeen clubkampioen bij de dames met in het virtuele klassement Liesanne op de 2e en Aniek op de 3e plaats. Wellicht had Jade Holborough-Kerkvliet zich in deze strijd kunnen mengen maar, met al 2 wedstrijddagen van de Vikingrace in de benen, beperkte zij zich tot de 500 en 1000 meter, de afstanden die moesten worden geschaatst om de titel in haar categorie, de C-junioren, te kunnen pakken. Met haar 44.91 was zij die andere dame die op de 500 meter onder de 45 seconden bleef.

CK 2017 DaanMet een Nederlands kampioen in de gelederen is het bij de heren niet moeilijk iemand tot favoriet uit te roepen, ook al is die kampioen pas C-junior. Net zoals Jade was ook Daan Spruit de dagen voorafgaande aan onze titelstrijd al in actie gekomen op de Vikingrace. Met de vermoeidheid daarvan nog in de benen kwam hij zondag op De Uithof dan ook niet tot de flitsende tijden die we van hem zijn gewend. Met 40.43 op de 500 en 2.05.73 was hij echter wel verreweg de snelste en dat niet alleen bij ons, maar ook bij De Gouwe Streek en bij S.V. Rotterdam, de verenigingen waarmee wij gelijktijdig het clubkampioenschap verreden. Op de 500 meter kwam B-junior Swen Kleijbeuker nog heel dichtbij. Na de snelste opening van de dag (als enige, met 10.96, onder de 11 seconden), kwam hij uit op 41.09. Op de 1500 meter was het gat veel groter; daarop werd het 2.13.08 voor Swen. De strijd om de 3e plaats “overall” bij de heren werd een spannende strijd tussen tweedejaars C-junior Tim van IJperen en de eerstejaars B-junioren Alexander Doornekamp en Jort de Boer. Alexander begon met een hele mooie 43.55 op de 500 meter, net boven zijn p.r. Voor Jort kwam er met 44.25 wel een nieuw p.r. op de klokken en Tim bleef daar met zijn 44.29 slechts heel weinig achter; ook Tim zat daarmee net boven zijn p.r. Op de 1500 meter maakte Tim het verschil met zijn concurrenten echter meer dan goed. Hij reed met 2.16.27 een prachtig nieuw p.r. Alexander kwam uit op 2.20.63 en dat was voor hem voldoende om Jort, die met 2.19.15 zijn 2e p.r. van de avond reed, achter zich te houden.

 Er werden deze avond weer heel wat prachtige tijden en persoonlijke records gereden, te veel om op te noemen. Dat ga ik dan ook niet doen. Graag verwijs ik naar https://drive.google.com/open?id=0BzZExRhq6owdNzNsOVdTMjhxVjg waar al die tijden staan.

Viking Race Jade 20170304De vrijdag en zaterdag voorafgaand aan het clubkampioenschap stond de Vikingrace op het programma. Dit is een internationale jeugdwedstrijd die ieder jaar op Thialf wordt verreden en, net zoals vorig jaar, waren Jade Holborough-Kerkvliet en Daan Spruit uitgenodigd om hieraan deel te nemen, Jade door de Britse bond en Daan door de Nederlandse. Daan herhaalde zijn prestatie van vorig jaar en legde beslag op de 2e plaats. Kennelijk was de vorm niet meer zo scherp als tijdens het NK want ondanks de betrekkelijk lage luchtdruk kwamen er geen nieuwe p.r.’s uit de bus. Hij begon het toernooi met 38.57 op de 500 meter en 1.17.05 op de 1000 meter. Daarmee werd hij beide malen 2e, achter Nederlands sprintkampioen Stefan Westenbroek. Op de 2e dag stond er weer een 500 meter op het programma, nu gecombineerd met een 1500. Daan was nu, met 38.45, iets sneller dan een dag eerder en daarmee werd hij weer 2e achter Stefan. Op het NK Allround was al gebleken dat Stefan de sterkste is op de kortere afstanden en Daan de sterkste op de langere. Toen kon hij de op die ene 500 meter opgelopen achterstand op de 1500 meter meer dan goed maken, maar nu, na 2 500 meters en een 1000 meter, was dat te veel van het goede. Daan won de 1500 meter in 1.56.71 en legde daarmee beslag op de 2e plaats in het algemeen klassement, achter Stefan. Jade kon zich niet bemoeien met de strijd om de podiumplaatsen maar voor haar kwamen er wel hele mooie nieuwe toptijden uit de bus. Dat was nog niet het geval op de 1e 500 meter. Die beëindigde ze in 44.50, net boven haar p.r. Op de 1000 meter was het echter wel goed raak. Ze bracht 1.30.26 op de klokken en dat was niet alleen een nieuw p.r. maar ook een verbetering van het clubrecord dat met 1.30.53 op naam stond van Liesanne van Gorkom. De 2e dag verliep sensationeel voor Jade. Ze was met 43.44 op de 500 meter maar liefst bijna een volle seconde sneller dan ooit en ze verbeterde daarmee ook het clubrecord dat al op haar naam stond. Na de 1500 meter zal ze haar ogen waarschijnlijk niet hebben geloofd. Er stond 2.20.46 op het scorebord, 7 seconden sneller dan ze ooit was geweest! Dit is de 3e tijd ooit door een dame van De Rijnstreek op deze afstand gereden, 0.02 sneller dan Aniek van Gorkom die tot dan die 3e tijd achter haar naam had. Jade eindigde in het klassement van haar categorie op de 9e plaats. Winnares werd Victoria Stirnemann, dochter van veelvoudig Olympisch-, Wereld- en Europees kampioene Gunda Niemann.

 Wout Speksnijder


  Voorjaarswedstrijd Pupillen interclubcompetitie op Den Haag (3-3-2017)

Vrijdagochtend 3 maart 2017 07:00 uur, de derde en laatste pupillenwedstrijd van de interclubcompetitie op De Uithof. (Perfecte organisatie HVHW en DKIJV!)

 Wederom stond er veel STC-talent aan de start van deze wedstrijd. De eer van STC de Rijnstreek werd hoog gehouden door Bart, Martin, Jarno, Sanne, Manou, Timo, Dean, Joona, Sara, June en Junior.

 June, Bart en Jarno reden een 300 en 500m. 

20170303 JuneJune bleef met 54:87 een ruime seconde verwijderd van haar PR op de 500m (Heerenveen) en was daar zeer tevreden mee. Op de 300m deed ze bij het ingaan van de bocht een “Kai Verbij-tje” en bleef ze wonder boven wonder overeind. Helaas bleef ze hierdoor ver van een PR verwijderd met 35:13. Haar tijden bleken wel voldoende om het dagklassement met een tweede plek af te sluiten, zilver! Bart had er echt zin in vandaag en dat was te zien in zijn tijden! Een prachtig PR op de 500 meter was het resultaat. Bart snelde naar 1:02:37, een verbetering met 5.27 seconden! Ondergetekende denkt dat Bart daarna voor het eerst een tijd zette op de 300m, een mooie 37:75. In de zware klasse van HPA kwam het podium niet in zicht maar met zulke tijden mag je tevreden zijn Bart.

Jarno stond aan de start voor zijn 500m ondanks een pijnlijke enkel. Helaas zagen we de enkelblessure terug in zijn tijd van 1:04:12, waarmee hij niet in de buurt kwam van een PR. Jarno heeft daarna besloten om de 300m niet te rijden. Volgende keer beter Jarno!

20170303 Timo en JuniorSanne, Timo en Junior reden een 100 en 300m.

Sanne snelde vandaag naar 2 hele mooie PR’s! Met een vloeiende techniek stopte de klok op de 100m op 14:49 (een verbetering met 0:76 sec) en op de 300m is haar nieuwe PR 36:55, een hap eraf van 2:83 sec!
Ondanks deze mooie tijden bleef het podium wel uit het zicht, maar dat gaat ongetwijfeld komen!
Junior reed op beide afstanden een man tegen man gevecht tegen een geduchte concurrent. De start op de 100m liep niet helemaal zoals bedoeld en in het directe gevecht eindigde hij in 14:05. Een PR maar wel 0,1 seconde achter zijn tegenstander en dat zat hem helemaal niet lekker. De 300m stond hij dan ook maar met één opdracht aan zichzelf aan de startlijn, winnen! De finish haalde hij in 34:94, een PR en voor het eerst onder de 35 seconden, maar wat nog beter was dat hij 1,2 seconden sneller was dan zijn tegenstander, doel behaald, handen in de lucht.

 Voor Junior bleek het genoeg om het dagklassement af te sluiten als winnaar, goud!
En dan de eerste debutant op het ijs van De Uithof, Timo.  Timo reed als een speer naar zijn eerste 100m tijd en dus een PR. En wat voor PR, 14:23!  De tijd van zijn eerste 300m is een handtijd, de klok kon zijn snelheid waarschijnlijk niet aan en uiteindelijk verscheen er een PR van 38:86 in de uitslag. Fantastische tijden voor de eerste wedstrijden op De Uithof
Het werd allemaal nog mooier toen bleek dat Timo de derde plaats had behaald in het dagklassement, brons! Glunderend betrad hij de derde trede van het podium.
De trainingsmaatjes en de pupillen van Wendy samen op het podium!

Dean, Martin, Joona, Sara en Manou reden twee keer 100m.
Joona en Sara, broer en zus, debuteerden op Den Haag en hoe!
Sara reed haar allereerste 100m en eindigde in een prachtig PR! Ze kwam over de finish in 27:71. Maar wat er in de tweede omloop gebeurde is echt wat je noemt een superprestatie!  In de tweede omloop gaf ze alles en zette ze haar PR “gewoon even” op 22:76! Let wel een verbetering van 4:95 seconden in dezelfde wedstrijd, dat doen niet veel mensen je na Sara! Broer Joona reed ook een prachtig PR op zijn eerste 100m en kwam in 21:08 over de finish. De druk lag natuurlijk hoog om in de tweede omloop ook weer een PR te rijden maar dat lukte net niet, 22:39. Voor broer en zus nog geen podium, maar wat een kanjers die Kroontjes!

Dean stond sterk als een beer aan de start en reed in de eerste omloop naar een PR van 15:78. De tweede omloop lukte het hem net niet zichzelf te verbeteren maar met een prachtige 15:91 kan je tevreden naar huis. Hard blijven trainen dan komt het podium ook voor jou vast en zeker in zicht! Martin reed een lekkere eerste 100m en dat bleek uit zijn tijd, vorig jaar nog 17:72 en nu een nieuw PR van 16:63! Een volle seconde verbetering is natuurlijk geweldig!  De tweede omloop verliep niet als gehoopt en leverde dan ook geen verbetering op van de eerste tijd. Maar met een super PR kan je niet anders dan blij zijn, op naar volgend seizoen!

20170303 ManouEn dan debutante Manou. Uit de serie “Wat goed is komt snel!” 

Eerder dit seizoen al districtskampioen en nu voor het eerst op de grote baan van De Uithof. Inrijden samen met June om de zenuwen wat onder controle te krijgen en dat lukte! Als een vuurpijl over de baan naar een PR van 17:08. In de tweede omloop reed ze als een nog snellere vuurpijl naar 16:95! Ze liet geen spaan heel van de concurrentie en reed meteen naar de eerste plaats van het dagklassement, goud! Klasse!

 

 

 

Na drie wedstrijden dit seizoen, werd ook een eindklassement opgemaakt. 

Junior ging na twee wedstrijden aan de leiding en sleepte na de eerste plaats in het dagklassement de eindoverwinning in de wacht.

Bij June was het tot vandaag spannender. De eerst plaats leek en bleek buiten bereik, maar June stond met drie andere meisjes gedeeld tweede. Het spannende gevecht om de podium plaatsen leverde June uiteindelijk de tweede plaats op in het eindklassement, zilver! Wat een mooie resultaten vandaag weer van alle STC-ers!

20170303 Junior Competitie 20170303 June - Competitie

  Peter de Blois


 Daan 4e op NK Supersprint (28-2-2017)

Daan Spruit SuperSprint toernooiEn weer was er afgelopen weekend een NK. En weer stond er een lid van De Rijnstreek aan de start. En weer was dat lid C-junior Daan Spruit. Het begon allemaal met het NK Allround in Heerenveen. Daar werd hij 1e. Toen kwam het NK Jeugdmarathon in Den Haag. Daar werd hij 13e. En nu was daar het NK Supersprint in Breda. Daar werd hij 4e. 

Er werd in Breda gesprint over 2 keer een 100 en 2 keer een 300 meter. Naast zijn 4e plaats leverde het Daan ook nog eens tot 3 maal toe een nieuw p.r. op en 2 daarvan waren goed voor een nieuw clubrecord. Op zijn 1e 100 meter was het meteen raak. Hij verbeterde zijn p.r. van 10.78 naar 10.76 en dat was net geen nieuw clubrecord. Dat bleef met 10.75 in handen van Swen Kleijbeuker. Met zijn 10.76 werd Daan 5e op deze afstand. In de 2e omloop ging het met 10.83 iets langzamer maar daarmee werd hij nu wel 4e. Die klassering zou hij ook behalen op zijn 300 meters. Op de 1e kwam er 25.13 op de klokken, een nieuw p.r. en daarmee ook een verbetering van het clubrecord dat al met 25.23 op zijn naam stond. In de 2e omloop, met een start in de binnenbaan, bleek het nog iets sneller te kunnen. Het werd nu 25.07. Kampioen van Nederland werd Stefan Westenbroek, die op het NK Allround nog 2e was geworden achter Daan. Westenbroek stak met 4 afstandsoverwinningen in 10.25, 10.15, 24.13 en 24.27 met kop en schouders boven iedereen uit.

Landenwedstrijd JadeTerwijl Daan zijn beste beentje voor zette in Breda, was C-junior Jade Holborough-Kerkvliet actief in Zweden bij de Youth Countrymatch 2017. Dit is van oudsher een interlandwedstrijd voor B- en C-junioren uit de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland en dit jaar was er ook deelname van junioren uit Denemarken en Groot-Brittannië. Omdat Jade ook een Brits paspoort heeft, was ze door de Britse bond uitgenodigd om deel te nemen. De wedstrijd werd verreden op een ijsbaan in Sundsvall in de open lucht, dus niks schaatsen onder een dak, met klimaatcontrole, controle van de ijstemperatuur, ventilatoren die lucht blazen in de rijrichting en dat soort fratsen maar gewoon schaatsen zoals schaatsen is bedoeld, overgeleverd aan de natuurelementen en dus ook geen gestileerde Thialf-of Calgarytijden maar de Jaap Edenbaantijden uit de begintijd van De Rijnstreek. Jade begon met een 500 meter en een 1000 meter. Op de 500 werd ze 6e in 47.34 maar op de 1000 eindigde ze door een val met 2.05.54 in de achterhoede. Zondag stonden er een 500 en 1500 meter op het programma en daarop werd ze 5e met 47.30 en 8e met 2.37.39.

Zondag waren er in Den Haag 2 sprinttoernooien, ’s morgens een supersprinttoernooi voor pupillen en C-junioren en ’s avonds het Krokussprintoernooi voor B-junioren en ouder. Voor B-pupil June de Blois en de C-junioren Denise Slappendel en Stan Blaauw stonden er 2 keer een 100 en 2 keer een 300 meter op het programma. Zoals zo vaak dit seizoen was Stan weer zeer succesvol; hij ging met 3 nieuwe p.r.’s naar huis. Op de 1e 100 verbeterde hij zich naar 12.13, waarna hij op de 2e op 12.34 uitkwam en op de 300 meter ging hij eerst naar 30.38 om daarna met 29.96 voor het eerst onder de 30 seconden te rijden. Het leverde hem een 5e plaats in de toernooiuitslag op. Denise verbeterde zich tot 2 keer toe op de 100 meter. In de 1e omloop kwam ze met 13.28 tot een nieuwe toptijd en in de 2e bleek het met 13.27 nog sneller te kunnen. Op de 300 meters kwam ze uit op 32.93 en 32.67 en dat resulteerde voor haar in een 10e plaats in de einduitslag. Ook voor June was er een p.r. op de 1e 100 meter. Ze bracht het op 13.78. De 2e ging in 13.83 en haar andere starts leverden haar 33.98 en 35.33 op. Daarmee werd June 8e in het klassement.

De B-junioren Mirthe Paul, Alexander Doornekamp en Jort de Boer en A-junior Aniek van Gorkom reden ’s avonds een 100, 300 en 500 op hun sprinttoernooi. De dames konden allebei met een medaille om hun nek en 2 p.r.’s rijker De Uithof verlaten. Voor Aniek werd het zilver bij de A-junioren met een p.r. van 12.30 op de 100 en een p.r. van 29.49 op de 300 meter. Op de 500 meter bleef ze met 45.61 maar net boven haar in Heerenveen gereden p.r. Mirthe kon met brons bij de B-junioren naar huis. Op de 100 meter bracht ze haar p.r. op 12.28 en op de 300 meter ging ze met 29.29 voor het eerst (ruim) onder de 30 seconden. Die laatste tijd is de 3e ooit door een Rijnstreekdame op deze afstand gereden en ze verdrijft daarmee Liesanne van Gorkom uit de top 3. De 500 meter van Mirthe ging in 45.80. Alexander en Jort moesten ondanks hun mooie tijden, met lege handen naar huis. Alexander kwam met een 4e plaats nog het dichts bij het podium; Jort werd 6e. Vooral over hun 500 meter zullen ze tevreden zijn geweest. Voor Alexander beginnen 43’ers normaal te worden, zo ook nu: 43.95. Jort bleef met 45.03 slechts een fractie boven zijn p.r. Ook op de 100 met 12.10 en 300 met 28.96 bleef Jort er maar net boven. Alexander kwam op die afstanden uit op 11.62 en 27.93. 

Krokussprint Aniek 2e Krokussprint Mirthe 3e-2

 En nu op naar de Vikingrace en het clubkampioenschap!

Wout Speksnijder


  Mirthe en Liesbeth winnen baancompetitie; Swen 8e op NK Kortebaan (21-2-2017)

MirtheKampioen Het zat erin en het kwam er ook uit. Mirthe Paul begon zaterdagavond de laatste wedstrijd van de baancompetitie als klassementsleidster bij de dames junioren B en dat was ook het geval voor Liesbeth Huls bij de dames masters. Beiden moesten ze in rechtstreekse duels met hun naaste belaagster deze van zich af zien te houden en daarin slaagden ze allebei glansrijk. De naaste belaagster voor Liesbeth was overigens clubgenote Cathrien de Blois die naast Liesbeth het erepodium mocht betreden om de 2e prijs in ontvangst te nemen. Mirthe was met haar overwinning de opvolgster van Rosa Boerefijn die vorig jaar de competitie van deze categorie won met toen Liesanne van Gorkom op de 2e plaats. 

Er kan de laatste weken geen NK voorbijgaan of er staat wel een lid van De Rijnstreek aan de start. Het begon 2 weken geleden met het NK Allround voor Junioren in Heerenveen, vorige week was het raak met het NK Jeugdmarathon in Den Haag en het NK Masters in Enschede en afgelopen weekend was dat het geval bij het NK Kortebaan in Biddinghuizen. Daar ligt de enige kunstijsbaan in Nederland waarop je 160 meter rechtuit kunt schaatsen en daarop wordt dan ook elk jaar, bij het uitblijven van natuurijs, gestreden om de nationale titels op de kortebaan. Zaterdagavond waren de B-junioren aan de beurt en rassprinter Swen Kleijbeuker was daarvoor uitgenodigd. Swen wist vorig jaar bij de C-junioren nog het brons te bemachtigen maar dat resultaat kon hij dit jaar helaas niet evenaren of verbeteren. Swen moest nu genoegen nemen met een 8e plaats en dat is natuurlijk ook een prima prestatie. De 19 deelnemers begonnen met een kwalificatieronde die bestond uit 2 ritten tegen dezelfde tegenstander. De tijden van die 2 ritten werden bij elkaar opgeteld en de 12 snelsten gingen door naar de volgende ronde. Daartoe behoorde Swen met zijn 11e plaats in een totaaltijd van 31.42. In die volgende ronde reden ze weer 2 keer tegen dezelfde tegenstander. In het klassement over die ronde werd hij 8e , nu in 31.39, en daarmee was het toernooi ook voor hem afgelopen en werd die 8e plaats ook zijn klassering in het eindklassement. Alleen de snelste 4 gingen door naar de finaleronde, waarin ze allemaal een keer tegen elkaar reden. Uiteindelijk werd Jens Hoekstra kampioen van Nederland.

 Terwijl Swen aan het sprinten was, stonden de B-junioren en masters dus aan de start voor de finale van hun baancompetitie. Mirthe zal ongetwijfeld blij zijn geweest met haar ritoverwinning op de 500 meter, want het was wel de nummer 2 in het klassement die ze achter zich liet maar met haar tijd van 46.33 zal ze minder blij zijn geweest. Op de 1500 meter liep het een stuk beter; daarop kwam ze uit op 2.20.08, maar net boven haar beste Uithoftijd. Ze werd daarmee overtuigend 1e in het dagklassement en dus ook winnares van de baancompetitie. Bij de heren kwamen Alexander Doornekamp en Jort de Boer in actie. Zij hadden geen uitzicht meer op het erepodium maar konden allebei toch zeer voldaan huiswaarts keren, Jort zelfs met een nieuw p.r. plus ook nog eens een evenaring van een p.r. Hij begon met een prima 44.97 op de 500 meter en dat was precies gelijk aan zijn p.r. Op de 1500 meter kwam hij uit op 2.20.69 en daarmee verbeterde hij het p.r. dat hij in november in Heerenveen had gereden. Alexander verraste op de 500 meter met 43.64, een fractie boven zijn een paar weken geleden in Heerenveen gereden p.r. en veruit zijn snelste Uithoftijd ooit. Ook de 1500 ging prima; met 2.21.52 werd ook dit geen p.r. maar wel ook zijn beste Uithoftijd ooit.

LiesbethCathrienBij de masters was er het succes voor Liesbeth en Cathrien met hun 1e en 2e plaats in het eindklassement van de baancompetitie. Cathrien fleurde dit succes nog extra op met een p.r. op de 1500 meter. Ze verbeterde zich naar 3.05.01. Op de 500 meter lukte dat met 57.62 net niet en met die tijd zat ze Liesbeth op de hielen; die reed 57.00. Op de 1500 meter was het onderlinge verschil wat groter. Daarop kwam Liesbeth uit op 3.00.51. Net zoals de heren B-junioren had ook ik bij de masters geen uitzicht op het podium maar ook ik ging met 50.83 en 2.32.29 voldaan naar huis.

 Zondagmorgen was het sprinten geblazen op De Uithof voor pupillen en C-junioren met als resultaat weer de nodige p.r.’s. A-pupil Tim van Gorkom spande daarbij de kroon. Hij kwam uit op 3 afstanden en dat leverde evenzovele nieuwe toptijden op. Op de 100 meter verbeterde hij zich naar 14.30, op de 300 meter naar 37.33 en op de 500 meter naar 1.00.71. A-pupil Jarno Huls was bijna net zo succesvol. Voor hem waren er 2 nieuwe p.r.’s en wel op 300 meter met 36.94 en op de 500 meter met 1.00.35. Zijn 100 meter ging in 13.59. Ook B-pupil Sven Duineveld en C-junior Mendy Duineveld reden deze 3 afstanden en dat leverde Mendy met 14.26 een nieuw p.r. op de 100 meter op. Sven bleef steken op 14.71. Op de 300 meter kwam Mendy uit op 37.00 en Sven op 38.48. Op de 500 meter reden ze tegen elkaar en kennelijk hadden ze meer oog voor elkaar dan voor een snelle tijd want ze bleven allebei vrij ver verwijderd van hun p.r. Mendy won de rit in 58.86 vóór Sven met 1.01.78. A-pupil Sem de Boer en E-pupil Martin Huls reden alleen een 300 en 500 meter en dat ging niet helemaal van een leien dakje. Ze gingen allebei een keer onderuit, Sem op de 300 meter (eindtijd 51.11) en Martin op de 500 meter (eindtijd 1.29.34). Op hun 2e afstand ging het echter wel goed, met als resultaat 48.21 op de 300 meter voor Martin en 1.10.06 voor Sem op de 500 meter.

 In het avond-1 programma op de zondagavond gingen Swen Kleijbeuker en C-junior Jade Holborough -Kerkvliet ook aan het sprinten. Jade kwam op de 100 meter met 11.93 dicht in de buurt van haar p.r. annex clubrecord. Op de 300 en 500 meter bleef ze er met 28.80 en 44.96 iets verder van verwijderd. Swen kwam, met Biddinghuizen nog in de benen, op de 100 meter uit op 10.94 en op de 300 meter op een hele snelle 26.36. Op de 500 meter ging hij zeer voortvarend van start met een opening van 10.84 maar daarna ging het jammer genoeg helemaal mis, met als resultaat “DNF” achter zijn naam. In datzelfde programma schaatste B-junior Liesanne van Gorkom een 500 en 1500 meter en C-junior Daan Spruit een 500 en 3000 meter. Dat leverde Liesanne een prima 44.93 en 2.21.50 op. Daan bleef op de 500 meter met 39.94 net onder de 40 seconden en op de 3000 meter kwam er “DQ” achter zijn naam. Er was iets met een foute wissel.

 In het avond-2 programma was de finale van de baancompetitie voor senioren en neosenioren. Daarin moest neosenior Jeroen Splinter in zijn eentje de eer van De Rijnstreek hooghouden. Net zoals de heren in de andere categorieën was er ook voor Jeroen geen uitzicht op het podium. Hij beëindigde de 500 meter in 46.72 en de 1500 in 2.32.54. Er was in dat programma ok nog wat tijd vrijgemaakt voor een aantal snelle C-junioren en Tim van IJperen maakte daar gretig gebruik van. Met 44.53 op de 500 en 2.17.93 op de 1500 meter kun je thuiskomen. Alleen op Thialf was hij wel eens sneller.

 Wout Speksnijder


  5e, 7e, 2 x 8e, 10e en 13e op NK’s (14-2-2017)

Dit weekend deden 2 Rijnstreekleden mee aan 2 NK’s. Er was er één voor de jonkies en één voor de oudjes. Dat voor de jonkies betrof het NK Jeugdmarathon waar Daan Spruit een poging deed om, naast zijn vorige week behaalde nationale titel als allrounder, ook die op de marathon te bemachtigen. Het mocht helaas niet zo zijn. Daan eindigde als 13e. Over het wedstrijdverloop kan ik helaas niets melden omdat ik er niet bij was op De Uithof en ook niet in staat was de livestream te bekijken. Op het moment dat Daan zijn wedstrijd reed zat ik namelijk in de auto, op weg naar het NK Masters in Enschede. Ik had me rechtstreeks gekwalificeerd voor de 3000 meter van het NK Afstanden en was reserve voor de 1500 en ook reserve voor het NK Allround. Door afmeldingen schoof ik door als deelnemer aan het NK Allround en daardoor werd ik automatisch ook deelnemer aan de overige afstanden van het NK Afstanden. Het begin was niet best. Mijn tegenstander werd na 2 valse starts gediskwalificeerd, waardoor ik na het 3e startschot alleen moest vertrekken. Het resultaat was een 10e plaats in 51.82, één van mijn slechtste tijden dit seizoen. Gelukkig ging het op de 1500 meter een stuk beter. Op die afstand werk ik 8e in 2.30.07 en dat was niet alleen mijn snelste tijd van dit seizoen maar ook de beste sinds 2014. Dit laatste was ook het geval op de afstanden die we de volgende dag reden. Op de 1000 meter kwam er 1.39.30 op de klokken, wederom goed voor een 8e plaats. De 3000 meter leverde mijn beste klassering op. Met 5.14.39 werd ik 5e en dat was net iets minder dan vorig jaar toen ik op het NK in Hoorn 4e werd op deze afstand. Het gevolg van dit alles was een 7e plaats in het eindklassement van het NK Allround en dat is in het verleden ook weleens beter geweest. 

Vrijdagavond had een drietal B-junioren al een 3000 meter gereden op De Uithof. Het resulteerde in evenzovele p.r.’s. Het begon met Mirthe Paul en Jort de Boer die elkaar weer eens troffen in een rechtstreeks duel. De afgelopen weken waren ze elkaar al 2 keer tegengekomen op een 1000 meter en uit die tweestrijd kwamen ze allebei een keer als winnaar uit, zodat de stand 1-1 was voor de start van hun rit. Daarin kwam Jort op 1000 meter als 1e door, zodat je zou kunnen zeggen dat de stand op de 1000 meter 2-1 in het voordeel van Jort werd. Helaas voor Jort ging de wedstrijd echter nog even door en zette Mirthe toen de turbo aan, waardoor zij uiteindelijk als eerste over de streep kwam. Echte stand Mirthe-Jort dus 2-1. De eindtijd van Mirthe was een hele mooie 5.03.07, een verbetering van haar p.r. met 10 seconden. Voor Jort kwam er ook een prima tijd uit. Hij haalde 9 seconden af van zijn p.r. dat nu op 5.08.56 staat. Alexander Doornekamp was dankzij een goede laatste ronde met zijn 5.08.27 een fractie sneller dan Jort. Alexander verbeterde zich met 5 seconden.

 Zaterdagavond togen C-junior Jade Holborough-Kerkvliet en B-junior Swen Kleijbeuker naar Alkmaar voor een regiowedstrijd supersprint wat inhield dat ze 2 keer een 100 en 2 keer een 300 moesten rijden. Jade begon voortvarend met 11.88 op haar 1e 100 meter. Een nieuw p.r. en, omdat haar oude p.r. van 12.03 ook het clubrecord was, eveneens een nieuw clubrecord. Het bleek nog sneller te kunnen want in de 2e omloop knabbelde ze er met 11.87 nog 0.01 af. Dat voortvarende begin kreeg geen vervolg op haar 300 meters. Die gingen in 28.89 en 29.10. In het eindklassement werd ze daarmee 12e . Daarin werd Swen 15e met 10.81, 10.89, 26.17 en 26.41.

 Zondagmorgen was er weer een regen van p.r.’s; 8 starts leverden 7 nieuwe toptijden op. Die kwamen op naam van B-pupil June de Blois en de C-junioren Tim van IJperen, Stan Blaauw en Denise Slappendel. Tim en June reden een 1000 meter en op die afstand reed Tim met zijn nieuwe p.r. van 1.30.87 de snelste tijd van de ochtend. June bracht haar p.r. op 1.53.70. Voor Stan en Denise was het sprinten geblazen met een 100, 300 en 500 meter. Op alle 3 de afstanden was Stan sneller dan ooit. Op de 100 meter heeft hij nu 12.82 als nieuwe toptijd, op de 300 meter 30.71 en op de 500 meter 49.19. Denise moest het met “slechts” 2 nieuwe p.r.’s doen. Op de 100 meter lukte het met 13.68 niet maar op de 2 andere afstanden was het wel raak: 32.13 op de 300 en 51.06 op de 500 meter.

 Na hun uitstapje naar Alkmaar kwamen Jade Holborough-Kerkvliet en Swen Kleijbeuker zondagavond weer aan de start op De Uithof, nu voor een 500 en 1000 meter. Het leverde geen nieuwe toptijden op maar met zijn 41.14 en 1.24.38 kan Swen onmogelijk echt ontevreden zijn geweest. Voor Jade werd 45.50 en 1.34.76 geklokt.
Later die avond was de finale van de baancompetitie voor A-junioren. Aniek van Gorkom bezette in het klassement daarvan de 4e plaats en ze deed een verwoede poging hogerop te komen. Met haar 46.04 op de 500 en 2.24.34 werd ze 2e in het dagklassement. Ik heb nog geen eindklassement gezien maar voor zover ik het kan bekijken was het helaas niet genoeg om te stijgen; de puntenachterstand was te groot. Er was ook nog een bijprogramma met een 500 en een 1000 meter en Alexander Doornekamp kon het niet laten daar, voor de 2e keer dit weekend, aan de start te verschijnen. Kennelijk verkeert hij momenteel in een hele goede vorm want na zijn p.r. op de 3000 meter een avond eerder, reed hij nu een p.r. op de 1000 meter. Hij bracht het op 1.32.19. Op de 500 meter kwam hij uit op 44.99.

 Aanstaande zaterdag kan de vlag waarschijnlijk omhoog voor De Rijnstreek. Dan zijn de finales van de baancompetitie voor B-junioren en masters. Bij de B-junioren bezet Mirthe Paul de 1e plaats in het klassement. Ze heeft een comfortabele voorsprong op de nummer 2 en is buiten bereik van de nummer 3. Bij de masters kan het haast niet anders dan dat Liesbeth Huls en Cathrien de Blois de buit verdelen. Komt dus allen naar De Uithof om dit mee te maken!

Wout Speksnijder


 Daan kampioen van Nederland (7-2-2017)

Daan Spruit is vrijdagavond in Heerenveen kampioen van Nederland geworden bij de C-junioren Heren Allround. Daan behoorde tot de topfavorieten voor de titel en hij maakte die favorietenrol helemaal waar met 2 mooie persoonlijke annex clubrecords. Daan begon prima met een p.r. op de 500 meter. Hij had 38.90 staan en verbeterde zich flink naar 38.26. Hij deed daarmee goede zaken voor het klassement want het leverde hem een tweede plaats op. Ten opzichte van de interlandwedstrijd van 2 weken geleden een fikse verbetering want toen was hij pas de derde Nederlander en had hij een grote achterstand op de nummers 1 en 2 van toen, Sebas Diniz en Jarle Gerrits. Sebas was er nu echter niet bij en Jarle eindigde nu met 38.37 achter Daan op de derde plaats. De snelste was Stefan Westenbroek met 37.95. De achterstand was te overzien en met de 1500 meter die Daan in de benen heeft, was er dus een prima uitgangsstelling voor de rest van het toernooi. Die rest bestond alleen uit een 1500 meter, dus wat kon er nog misgaan? En er ging niets mis. Even leek Dylan van Beuzekom nog roet in het eten te gooien. Dylan had voor aanvang van het toernooi een sneller p.r. dan Daan en hij haalde er met 1.55.40 ruim 2 seconden af. Op dat moment veruit de snelste tijd. Gelukkig had hij op de 500 meter met 39.60 een fikse achterstand opgelopen, dus Daan kon wel wat hebben. Het bleek geen probleem te zijn. In een rechtstreeks duel met Stefan Westenbroek liet Daan duidelijk zien wie de sterkste was. Met een bliksemopening van 24.9 nam Stefan meteen flink afstand van Daan die met 25.6 begon. Bij de doorkomst op 700 meter had Daan die achterstand echter al bijna helemaal weggewerkt, op 1100 meter zelfs omgezet in een kleine voorsprong en in de laatste ronde werd die voorsprong nog aanzienlijk uitgebreid. Stefan eindigde uiteindelijk in 1.57.36. Daan reed met 30.9 veruit de snelste laatste ronde van het hele veld, pakte daarmee nog Dylan van Beuzekom, die tot 1100 meter het snelst van allemaal was, en won zo de 1500 meter in 1.55.31. Daarmee haalde hij precies 2.5 af van zijn p.r. en kroonde hij zichzelf tot kampioen van Nederland! Hij is het eerste Rijnstreeklid dat een dergelijke titel binnenhaalt. Tweede werd Stefan Westenbroek en het brons was voor Jarle Gerrits die met 1.58.17 zesde was geworden op de 1500 meter.

Kampioen GOUD-4

 Een dag later liet nog een aantal Rijnstreekleden zien wat snel ijs, een lage luchtdruk en je eigen goede vorm met je tijden kan doen. 5 junioren en 4 pupillen togen zaterdagavond ook naar Heerenveen om een wedstrijd te rijden. Er kwamen sensationele tijden uit voort, waaronder 2 clubrecords bij de dames. Met de 2 clubrecords van Daan was Thialf dus binnen iets meer dan 24 uur goed voor 4 nieuwe clubrecords en dat zal ook wel een record zijn. De grootste verrassing kwam wel van B-junior Mirthe Paul die niet allen haar eigen p.r. finaal aan flarden reed (bijna 5 seconden eraf en voor het eerst onder de 2.20!) maar met haar 2.15.49 ook nog eens het clubrecord verbeterde. Het oude record stond met 2.17.33 op naam van Liesanne van Gorkom, de eerste Rijnstreekdame onder de 2.20. Daarmee was het leed echter niet geleden voor Liesanne want ook haar clubrecord op de 500 meter was ze eerder die avond al kwijtgeraakt. Verantwoordelijk hiervoor was C-junior Jade Holborough-Kerkvliet. Jade verbeterde zich met 0.42 naar 44.40. Ook Mirthe reed nog onder het oude clubrecord. Met haar nieuwe p.r. van 44.80 bleef ze er precies 0.01 onder, haar eerste keer onder de 45 seconden. Liesanne duikelde op de 500 meter dus in één keer van plaats 1 naar plaats 3 op de lijst van de clubrecords. Net zoals Mirthe reed ook Jade 2 p.r.’s. Bij haar ging dat op de 1000 meter er nog aan. Ze bracht het op 1.31.37 en passeerde daarmee Aniek van Gorkom op de clubrecordlijst en staat daarop nu tweede, achter Liesanne. Ook voor B-junior Alexander Doornekamp waren er 2 nieuwe toptijden. Op het oog misschien wat minder sensationeel, want: geen clubrecords (daar hebben we nu eenmaal Daan voor bij de heren), maar goed beschouwd toch echt wel sensationeel. Op de 500 meter haalde hij er ruim een seconde af en bracht hij het op 43.44 en op de 1500 meter haalde hij er ruim 6 seconden af waardoor hij nu 2.17.93 achter zijn naam heeft staan. Ook hij dus voor het eerst onder de 2.20 en dat nadat hij zich een week geleden nog had verbeterd van 2.29 naar 2.24! Bovendien komt hij nu op de lijst met clubrecords op de 500 meter, na Daan en Swen Kleijbeuker, op de derde plaats. Hij verdringt daarmee Bart Valentijn. B-junior Jort de Boer bleef een beetje in de schaduw van zijn collega-junioren. De 500 meter ging niet helemaal naar wens waardoor hij op die afstand op 45.36 uitkwam maar op de 1000 meter was het ook voor hem raak met een nieuw p.r. In een rechtstreeks duel met Jade, waaruit hij als winnaar tevoorschijn kwam, verbeterde hij zich naar 1.30.82. Ook C-junior Mendy Duineveld reed een 500 en 1000 meter en dat leverde haar met 55.55 een nieuw p.r. op de 500 meter op. De 1000 meter reed zij voor de eerste keer maar door een val in de laatste ronde kwam ze helaas niet verder dan 2.06.64. Van de pupillen reden er 3 een 500 en een 1000 meter en 1 alleen een 500 meter. B-pupil Sven Duineveld was het meest succesvol. Voor hem waren er met 56.07 en 1.59.62 2 nieuwe p.r.’s. C-pupil Sanne Kleijbeuker schaatste voor het eerst een 1000 meter en dat deed ze in 1.56.60 nadat zij eerder haar p.r. op de 500 meter al had verbeterd naar 56.02. Ook B-pupil June de Blois verbeterde zich op de 500 meter. Haar p.r. staat nu op 53.78. De 1000 meter verliep echter minder naar wens. Net zoals Mendy ging ook June in de laatste ronde onderuit, waardoor ze uiteindelijk op 2.10.05 uitkwam. D-pupil Junior de Blois reed alleen een 500 meter en dat deed hij in 57.07.

 Ook coach Cock Doornekamp klom naar aanleiding van bovenstaand geweld in de pen en maakte een compleet verslag van de activiteiten in Thialf. Dit is zijn relaas:

 Op zaterdagmiddag om 14.30u. verzamelen we bij de Familie Kleijbeuker om eerst een lekker bakkie koffie met iets lekkers te nuttigen. De gelukkigen die vandaag een wedstrijd op Thialf mogen rijden zijn Mirthe Paul, Alexander Doornekamp, Jort de Boer, Sanne Kleijbeuker, June de Blois, Junior de Blois, Jade-Holborough-Kerkvliet, Mendy Duineveld en Sven Duineveld. Later in Thialf sluiten ook nog een aantal rijders van onze partnerclub Vereniging IJssport Koudekerk aan. Om 15.00u. vertrekken we naar Thialf, iedereen heeft er enorm veel zin in en heeft ook zijn of haar toeschouwers meegenomen. We komen ruim een uur voor de wedstrijd aan.

Thialf 20170207

 We waren natuurlijk al op schaatskamp op Thialf maar als je nu binnenkomt ademt het stadion toch wel iets magisch uit. Als je op dit mooie ijs een wedstrijd mag rijden wat is er dan mogelijk? Cathrien de Blois is vandaag voor het eerst met mij als coach aanwezig, wat een geluksvogel om dan meteen hier te mogen coachen. De eerste die de spits af mag bijten is Mirthe op de 500m. Het gaat fantastisch, een dik PR 44.80, is dat niet ….. Ja dat is het clubrecord op 1 honderdste. Nu mag Alexander, de opening is niet sneller dan in Den Haag maar het rondje gaat heel goed 43.44, ja de derde plaats op de clubrecordlijst. Van VIJK rijden Rowan 48.16, dat had hij nooit verwacht maar hier lukt alles, Ruben rijdt 40.80, eindelijk de 40ér die hij zo graag wilde.! Jan Dirk Harting, rijdt 43,46.

 De wedstrijd gaat verder met degene die 500 en 1000m rijden. We zitten inmiddels al in rit 57 en het ijs blijft heel goed. Nu mag Sanne, wat gaat dat super 56.02, dat is 8 seconden sneller dan haar oude PR! Dan mag Sven Duineveld, hij rijdt 56.07, bijna 4 seconden sneller dan zijn PR. Junior de Blois is nu aan de beurt, maar hij was gisteren nog ziek maar nu wel koortsvrij, klasse dat hij wel wil rijden en het gaat de eerste 200meter eigenlijk heel goed, maar dan wordt het al lastig, helaas gaat het dan toch in de benen zitten. Heel knap dat hij nog 57.07 rijdt. Samen besluiten we de 1000m niet te rijden, heel jammer maar er komen nog kansen genoeg. June heeft heel veel zin in de 500m en rijdt na een moeilijke eerste 100m naar een hele goede tijd, 53.78 en dat als B-pupil! Nu mag Jort, het startschot klinkt maar waar is Jort? Tussen Jort en de hulpstarter ging het niet helemaal goed, ik besluit naar de scheidsrechter te gaan en die geeft ons de kans om alsnog te rijden in de laatste rit. Met hulp van 3 man komt Jort alsnog op tijd aan de start, hij rijdt nog een knappe 45.36 na zo’n voorbereiding. Intussen heeft Jade de 500m. gereden en rijdt een superrace, 44.40! Dat is dan nu het nieuwe clubrecord bij de dames. Van VIJK rijden Joëlle de Roos een hele mooie 53.60, Ruby van Tol 46.36, Joes van Deursen 50.90. Toch weer 2 PR’s voor de dames.

 Nu volgt er een dweilpauze en kunnen de coaches tussendoor even iets eten en bijpraten met iedereen, we zijn echt supertrots op ze, wat een prestaties. Eerst wordt de 1500m gereden en nu mag Alexander de spits afbijten. De opening gaat nu wel goed, 28.9. De eerste volle ronde gaat prima dan wordt het zwaarder maar ja het gaat hier ook heel snel, we schreeuwen hem naar de finish de laatste ronde gaat weer sneller en een hele mooi tijd 2.17.93, ruim 6 seconden sneller dan zijn oude PR. Mirthe mag nu aan haar favoriete afstand beginnen. En dan valt de tijd weg in het stadion. Gelukkig heb ik mijn stopwatch meelopen dus kunnen we wel coachen. Het wordt echt een supertijd 2.15.07 bijna 5 seconden van haar oude PR, ook van Thialf, en nu wel het clubrecord p de 1.500m voor dames. Van VIJK rijdt Ruben een echt goede tijd 2.07.09! Rowan wilde 2.32 rijden, ik zei je kan ook 2.29.99 rijden, het werd een geweldige 2.29.69! Luuk Hoogeveen reed tegen Mirthe en won nipt in 2.15. Jan Dirk reed een hele goede tijd 2.07.51 ook een PR.
Inmiddels zitten we in rit 150 en mag Sanne haar 1.000m rijden. Ze rijdt heel goed en meteen in haar eerste 1000m dik onder de 2 minuten, in 1.56.60! Mendy gaat in het begin heel goed, maar helaas val ze in de laatste ronde, het wordt daardoor 2.06.64. Sven Duineveld rijdt onder de 2 minuten in 1.59.62. Nu mag June naar de start. De opening is gewoon goed, de eerste volle ronde in 2,5 seconde sneller dan haar oude PR, helaas na 700m valt ze in de bocht, ze gaat toch staan en maakt haar race af, 2.10.05. Jammer maar er komen zeker nog meer wedstrijden. In rit 171 mogen Jort en Jade tegen elkaar. Het wordt een heel spannende race. Jort rijdt een mooi PR 1.30.82, Jade zit er kort achter in ook een nieuw PR 1.31.37 en goed voor de 2e plaats bij de clubrecords. Van VIJK reed Joëlle de Roos naar een nieuw PR in 1.48.85, Ruby van Tol rijdt bijna 5 seconden van haar PR 1.31.72, Joes van Deursen rijdt 1.46.83.

 Wat een onvergetelijke avond in totaal voor STC De Rijnstreek 14 PR’s en voor VIJK in totaal 9 PR’s
Ik wil iedereen bedanken voor hun onmisbare inzet, Cathrien de Blois en René de Roos voor hun coaching. Dennis, Miranda en Joëlle voor de mooie foto’s. En natuurlijk ook Miranda en Mirjam voor de lekkere versnaperingen. En natuurlijk de onmisbare support van grootouders, ouders, zussen en broers.

De foto’s zijn te bekijken via: https://goo.gl/photos/bKZESPRDLSUDhu5E6

 Cock Doornekamp

 Terug naar onze wedstrijdverslaggever: Wout Speksnijder met nog meer wedstrijden!

Tim en WendyDiezelfde zaterdagavond stond er op De Uithof een 3000 meter op het programma met C-junior Tim van IJperen en ondergetekende onder de deelnemers. Voor Tim was het de eerste keer dat hij die afstand reed en hij deed het meer dan voortreffelijk. Met 4.52.09 kun je thuiskomen. Voor mij verscheen er 5.15.19 op het scherm en daar was ik ook best wel tevreden mee.

De volgende ochtend toonden Jarno en Martin Huls aan dat je echt niet per sé naar Heerenveen moet om een p.r. te rijden. Gewoon op De Uithof kwam er voor allebei een nieuwe toptijd op de 500 meter uit de bus. A-pupil Jarno heeft nu 1.02.31 als beste tijd ooit en E-pupil Martin 1.13.88. Daarnaast schaatste Martin nog een 300 meter, die hij in 44.26 aflegde en Jarno reed voor het eerst de wat incourante 700 meter en dat deed hij in 1.31.52.

 Zondagavond kwam, voor de tweede keer dit weekend, Tim van IJperen aan de start, nu voor een 1000 meter. Hij beëindigde die in 1.32.65. Ook Mirthe Paul reed haar tweede wedstrijd, nu weer gewoon in Den Haag. Voor haar stond er, net zoals een avond eerder in Heerenveen, weer een 500 en een 1500 meter op het programma. Misschien kwam het door vermoeidheid of misschien is het ijs op De Uithof wat langzamer dan dat op Thialf, maar ze was een stuk langzamer dan de avond ervoor. Toch kwamen er tijden op de klokken die goed waren geweest voor een p.r. als ze niet al zaterdagavond had gereden. Met 45.29 en 2.19.78 reed ze nu in ieder geval haar beste tijden ooit op De Uithof en ook daar nu dus onder de 2.20. B-junior Emma Schoonen realiseerde wel een echt p.r. Op de 1500 meter kwam ze tot 2.47.91, na een 500 meter in 51.99. Ook A-junior Aniek van Gorkom, neosenior Jeroen Splinter en de masters Liesbeth Huls en Cathrien de Blois verschenen aan de start. Cathrien beperkte zich tot een 500 meter en die ging in 59.04. De anderen reden ook nog een 1500 meter. Het resultaat was 46.77 en 2.25.93 voor Aniek, 46.78 en 2.29.61 voor Jeroen en 56.51 en 2.57.64 voor Liesbeth.

 Komend weekend zijn er 2 NK’s met Rijnstreekdeelname. Daan Spruit kan voor “de dubbel” gaan op het NK Jeugdmarathon dat zaterdag op De Uithof wordt verreden. Lekker dichtbij dus om te supporteren en voor de thuisblijvers: er schijnt weer een livestream te zijn waardoor het ook op andere plaatsen is te bekijken. Wat verder van huis, in Enschede, is zaterdag en zondag het NK Masters en daar mag ik aan de start verschijnen. Ik heb me plaatst voor de 3000 meter van het NK Afstanden, voor de 1500 meter ben ik 1e reserve en voor het NK Allround sta ik genoteerd als 4e reserve.

 Wout Speksnijder.


 

 Zaterdagavond was Rijnstreekavond op De Uithof (31-1-2017)

20170128 WoutEr waren zaterdagavond veel Rijnstreekleden actief op De Uithof. Er kwamen er maar liefst 11 aan de start op het ijs en daarnaast waren er ook nog een paar actief in de juryruimte om de wedstrijd in goede banen te leiden. De laatste jaren betrof het voornamelijk pupillen en c-junioren als er sprake was van dergelijke aantallen bij een wedstrijd maar nu was dat totaal anders. Nog nooit in de geschiedenis van De Rijnstreek lag de gemiddelde leeftijd van onze deelnemende leden zo hoog als zaterdagavond. We worden weer een volwassen vereniging! 

Op het programma stond een wedstrijd die meetelde voor de baancompetitie voor masters en (neo-) senioren met als deelnemers daaraan de 3 masters die al het hele seizoen erbij zijn en die ene neosenior die ook regelmatig acte de présence geeft. Daarnaast waren er nog 2 masters die het wel (weer) eens wilden proberen, 1 A-junior en 4 B-junioren van de partij. Bij de damesmasters bleek vooral Cathrien de Blois in goeden doen. Ze kon met 2 nieuwe p.r.’s naar huis. Op de 500 meter verbeterde ze zich naar 57.30 en op de 1000 meter ging ze met 1.59.97 voor het eerst onder de 2 minuten. Ook onze kersverse Zuid-Hollands kampioene Liesbeth Huls ging niet met lege handen naar huis. Voor haar was er met 1.57.54 een nieuwe toptijd op de 1000 meter. Op de 500 kwam ze uit op 55.86. Voor ondergetekende kwam er 51.03 en 1.41.46 op de klokken. Jeroen Splinter was die ene neosenior die aan de start kwam en voor hem werd het 47.40 en 1.36.37. Jeroen en ik staan wel bij de eerste 10 in het klassement maar we doen niet echt mee om de prijzen. Dat is anders met Liesbeth en Cathrien die samen in de top-2 staan bij de damesmasters. 

De anderen reden ook een 500 en 1000 meter en voor B-junior Alexander Doornekamp kon de avond niet stuk. Hij begon met een prima 44.76 op de 500 meter en op de 1000 meter kwam er een prachtig p.r. uit. Hij haalde ruim een seconde af van zijn, nog maar 1 week oude, vorige toptijd en zijn 1.32.53 was ook nog eens goed voor promotie naar klasse 3! De B-junioren Mirthe Paul en Jort de Boer troffen elkaar vorige week in een rechtsreeks duel op de 1000 meter. Daarin droogde Mirthe met een nieuw p.r. Jort vakkundig af. Zaterdagavond troffen ze elkaar weer en na een spannende strijd eindigde dat in een mooie revanche voor Jort. De opening was voor Jort, op de 600 meter lag Mirthe iets voor maar in de laatste ronde besliste Jort de wedstrijd toch in zijn voordeel: 1.33.19 voor hem en 1.33.44 voor Mirthe, net boven haar p.r. B-junior Belinda Kleijn was er na lange tijd ook weer eens bij en zij kwam uit op 55.92 en 2.00.99. Ook A-junior Niek Leliveld hebben we dit seizoen nog niet zo vaak in actie gezien en voor hem verliep de 500 meter niet voorspoedig. Na een opening van 13.1 ging hij in de eerste bocht onderuit; hij krabbelde nog wel snel op maar met zijn 1.01.56 zal hij niet echt blij zijn geweest. Bovendien was zijn vader Andor, die het ook weer eens probeerde, met 1.00.60 net iets sneller. Op de 1000 meter was Niek met 1.45.71 echter aanzienlijk sneller dan Andor met zijn 1.58.97. Pieter Kalshoven wilde weten hoe dat ook al weer voelde, een wedstrijdje rijden, en voor hem werd het 50.58 en 1.42.77. Dat wordt nog spannend bij de masters op het clubkampioenschap. Foto’s van de zaterdagavond zijn te vinden op:  https://goo.gl/photos/Xep6WKqsfupThkeu8

 Zondagmorgen was de finale van de baancompetitie voor de C-junioren. Tim van IJperen was vóór aanvang daarvan met een zesde plaats onze best geklasseerde. Tim reed een prima wedstrijd met 45.46 op de 500 meter en een hele mooie 2.18.05 op de 1500 meter, zijn snelste tijd ooit op De Uithof. In het dagklassement leverde hem dat een vijfde plaats op en in het eindklassement misschien een stijging naar plaats 5 of mogelijk zelfs 4. Ook Stan Blaauw en Denise Slappendel waren van de partij en ook Stan kon met een tevreden gevoel naar huis gaan. In het klassement speelde hij geen rol van betekenis maar er kwamen wel weer 2 nieuwe p.r.’s uit de bus. Op de 500 meter haalde hij er 2 volle seconden af en bracht hij het op 49.52. Op de 1500 was de verbetering zo mogelijk nog spectaculairder; er gingen 6 seconden af waardoor hij nu 2.37.26 heeft staan. Voor Denise was het de eerste keer dat ze een 1500 meter reed en voor haar werd 2.53.21 geklokt. Haar 500 meter ging in 51.67.

 Zondagavond zaten er weer wat Rijnstreekmensen in de juryruimte en die maakten het debuut van B-junior Liesanne van Gorkom in het avond-1 programma mee. Liesanne schaatste een 500 en een 1500 meter en dat resulteerde in 45.49 en 2.21.63. Ook de C-junioren Jade Holborough-Kerkvliet en Daan Spruit waren erbij op dit elite-uur. Zij reden een 500 en 1000 meter. Op die eerste afstand was Jade was met 45.50 maar een fractie langzamer dan Liesanne en op de 1000 meter was 1.35.34 het resultaat. Daan bevestigde met 39.56 en 1.18.88 zijn goede vorm van de laatste tijd. Hij is helemaal klaar voor het NK!

 Daarna kwamen, voor de tweede keer dit weekend, Mirthe Paul en Alexander Doornekamp nog in actie. Het werd een sensationele avond voor Alexander. Op de 500 meter was hij met 44.95 iets langzamer dan de avond ervoor maar op de 1500 ging hij als een speer. Hij haalde bijna 5 volle seconden af van zijn oude toptijd en bracht deze op 2.24.16! Mirthe had gekozen voor een 3000 meter en ook voor haar rolde er, weliswaar iets minder sensationeel, een p.r. uit: 5.13.12.

 Vrijdag 3 februari is de dag waar Daan Spruit al een tijdje naar uitkijkt en wellicht wordt het ook echt zijn dag. Er wordt dan een begin gemaakt met de NK voor Junioren in Heerenveen en de C-junioren zijn als eerste aan de beurt. Voor hen staat er een 500 en een 1500 meter op het programma en na zijn spetterende optreden in de landenwedstrijd vorige week in Groningen kan het niet anders dan dat Daan tot de topfavorieten behoort. Vrijdagavond weten we of hij het heeft kunnen waarmaken. Heel veel succes gewenst! 

Wout Speksnijder.


 

 June tweede bij de marathon (28-1-2017)

20170128 DK Pupillen 2017Zaterdagochtend werden op de ijsbaan in Leiden de districtskampioenschappen van Sassenheim voor Pupillen A en B gereden.

Voor STC de Rijnstreek deden June de Blois, Sven Duineveld, Jarno Huls en Tim van Gorkom mee. Bij de eerste ritten over 2 rondes reden ze allemaal een nieuw PR, geweldig! De 2e rit over 1 ronde bleek voor iedereen toch wel weer lastig, slechts 200 meter en 2 bochten om te vlammen en dan moet alles kloppen. Iedereen reed degelijk, maar daarmee kon geen van allen écht meedoen om de podium plaatsen. Natuurlijk zijn we heel trots op de 15e plek Jarno, de 13e plek van Tim de 11e plek van Sven en de 9e plek van June! 

Afsluitend werd er voor de snelste 15 jongens en de snelste 15 meisjes een marathon gereden over 10 rondes. Sven reed niet mee en Jarno en Tim vochten hierbij een gevecht in de achterhoede uit maar reden heel goed en zijn weer een ervaring rijker.

June reed een geweldige marathon. Vanaf de start als 6e in de kopgroep, opgeschoven naar plek 5, zeer attent om een valpartij heen gereden en daarna op volle snelheid de laatste 4 rondjes in. Als 2e kort achter Kirsi Hoogeveen (districtsrijdster van district Sassenheim). Kirsi won met overmacht de marathon, June finishte op een hele mooie 2e plaats.

De uitslagen van de individuele ritten staan hier.

De uitlslag van de marathon staat hier.

Al met al een gezellige, leuke en mooie wedstrijdochtend in Leiden.

Peter de Blois


Junior de Blois rijdt in derde regio selectiewedstrijd shorttrack

Junior de Blois - ShorttrackHelaas zijn de meeste schaatswedstrijden vroeg in de ochtend. Zo ook vorige week zaterdag toen het weer vroeg dag was voor Junior. Om 7:45 uur op de Vechtse Banen aanwezig voor de 3e regiowedstrijd shorttrack, dit keer onder de vlag van IHCL. Na de promotie vorige keer startte Junior dit keer in de C-Divisie. Met een PR (1:03:73) op de 500m en daarmee winst in de serie werd door hem de kwalificatie voor de halve finale zekergesteld. In de halve finale (500m) werd Junior 2e in 1:04:04 (ook weer een nieuw PR) en mocht hij dus door naar de A-finale over 1000m.
Voor het eerst met 6 deelnemers in de baan en dan starten vanaf positie 5 is een lastige opgave, maar na twee rondjes was Junior al mooi opgeschoven naar plek 3 en helaas toen een val…6e dus in de finale.
Mooi gereden, en nu bij twee regiowedstrijden de A-finale gehaald, op naar de vierde regiowedstrijd 19 februari in Den Haag!


 

  Daan wint interlandwedstrijd (24-1-2017)

20170122 Interland Daan SpruitNooit eerder reed een lid van De Rijnstreek een schaatsinterland. Nooit eerder won een lid van De Rijnstreek een schaatsinterland. C-junior Daan Spruit maakte daar een einde aan. Daan was uitgenodigd om namens Nederland deel te nemen aan de interlandwedstrijd Nederland-Duitsland-Noorwegen voor B- en C-junioren die afgelopen weekend op ijsbaan Kardinge in Groningen werd geschaatst. Voor de heren C stonden de eerste dag een 500 en 1500 meter op het programma en op de tweede dag een 1000 en 3000 meter. Het werd “vene, vidi, vici” voor Daan. Op de eerste afstand was het nog geen “vici” voor Daan want met 39.56 werd hij derde, achter zijn ploeggenoten Sebas Diniz met 38.83 en Jarle Gerrits met 38.86. Op de 1500 poetste hij de opgelopen achterstand helemaal weg. Met 2.00.02 was hij de snelste, gevolgd door zijn andere ploeggenoot Wietse Tukkie met 2.01.01 en de Noor Tobias Floiten met 2.01.07. Hierdoor stond hij aan het einde van de eerste wedstrijddag bovenaan in het klassement. Die topklassering zou hij de tweede dag niet meer uit handen geven. Hij begon die tweede dag voortvarend met een overwinning op de 1000 meter in 1.18.37, vóór Sebas Diniz in 1.18.94 en Jarle Gerrits in 1.19.00. De afsluitende 3000 meter werd een Noorse overwinning voor Tobias Floiten in 4.12.86. De tweede plaats op die afstand was voor Wietse Tukkie in 4.16.09 met kort daarachter Daan in 4.16.24. En passant was deze tijd ook nog goed voor een nieuw p.r. en, omdat hij sinds kort ook het clubrecord op die afstand in zijn bezit heeft, ook goed voor een nieuw clubrecord. In het eindklassement was de eerste plaats dus voor Daan, de tweede plaats was voor Tobias Floiten en derde werd Wietse Tukkie.

20170122 Interland Daan Spruit podium

Toen de eerste wedstrijddag er voor Daan op zat, traden zaterdagavond de B-junioren Mirthe Paul, Alexander Doornekamp en Jort de Boer in Den Haag aan voor een wedstrijd die meetelde voor hun baancompetitie. Voor Mirthe was dit extra spannend want zij had na de laatste competitiewedstrijd de leiding in het klassement overgenomen van clubgenote Liesanne van Gorkom die, door haar promotie naar klasse 1, van verdere deelname is uitgesloten. Mirthe begon met een matige 47.06 op de 500 meter maar revancheerde zich vervolgens prima door op de 1000 meter met 1.33.11 een nieuw p.r. te rijden. Daarmee nam ze zo veel afstand van de concurrentie dat de achterstand die ze op de 500 meter had opgelopen, volledig werd weggewerkt. Een eerste plaats in het dagklassement was daardoor haar deel en, met nog één wedstrijd voor de boeg, verstevigde ze haar leiderspositie flink. Voor Alexander en Jort is de achterstand inmiddels te groot om nog voor een podiumplaats in aanmerking te komen maar uiteraard zetten ook zij elke wedstrijd hun beste beentje voor. Dit resulteerde ook voor Alexander in een nieuw p.r. op de 1000 meter. Hij verbeterde zich naar 1.33.69. Zijn 500 meter ging in 45.15. Jort moest zich tevredenstellen met 46.01 op de 500 meter en op de 1000 meter, in een rechtstreeks duel met Mirthe, met 1.35.30..

Op een ijskoude zondagmorgen kwamen 5 pupillen en 2 van onze C-junioren aan de start voor een 300 en 500 meter. De familie Duineveld kon zich warmen aan 2 nieuwe p.r.’s en een promotie. C-junior Mendy verbeterde haar p.r. op de 500 meter naar 58.79 en die tijd was ook nog eens goed voor promotie! B-pupil Sven ging op diezelfde afstand met 59.97 voor het eerst onder de minuut, altijd een mijlpaal. De 300 meter van Sven ging in 36.99 en die van Mendy in 36.56. Voor de anderen zat er deze keer geen p.r. in. B-pupil Tim van Gorkom kwam uit op 38.25 en 1.02.49, A-pupil Jarno Huls op 38.30 en 1.03.62, A-pupil Sem de Boer op 43.76 en 1.12.43, E-pupil Martin Huls op 44.23 en 1.16.26 en C-junior Tim van IJperen was de snelste Rijnstreker van de ochtend met 29.27 en 46.05.

Het wedstrijdweekend werd zondagavond afgesloten door onze regerend clubkampioenen A-junior Aniek van Gorkom en Neo-senior Jeroen Splinter. Voor Aniek stonden er een 500 en 1000 meter op het programma in het kader van de baancompetitie. Daarin stond ze zesde maar door haar derde plaats in het dagklassement stijgt ze wellicht een paar plaatsjes in het klassement. Een tijd van 46.45 op de 500 en 1.35.96 op de 1000 meter leverden haar die derde plaats op. Jeroen reed een 3000 meter en die ging in 5.29.45.

 Wout Speksnijder


  

 Goud voor Liesbeth en brons voor Cathrien op ZHK (17-1-2017)

Nadat eerder dit seizoen Daan Spruit Zuid-Hollands kampioen bij de C-junioren was geworden, lukte het Liesbeth Huls afgelopen weekend om dit succes te evenaren. Liesbeth werd onbedreigd kampioen bij de masters. Nog nooit eerder hadden we bij De Rijnstreek 2 provinciale kampioenen in 1 seizoen. Om het succes nog wat groter te maken legde Cathrien de Blois beslag op de 3e plaats. Ook dat was een unicum. Nog nooit eerder hadden we 2 leden op 1 podium bij een dergelijk toernooi.

Liesbeth begon de wedstrijd zaterdagavond prima met een overwinning op de 500 meter in 57.16, gevolg door Cathrien op de 2e plaats met 59.86. Op de 1000 meter wist Liesbeth haar voorsprong te vergroten door ook deze afstand het snelst af te leggen. Dat deed ze in 1.58.73. Het lukte Cathrien helaas niet haar 2e plaats in het klassement vast te houden. Met 2.07.90 werd ze 3e op deze afstand waardoor ze een plaatsje zakte in het klassement. Op zondagavond stond de 1500 meter als 3e en afsluitende afstand op het programma. Met 2.59.74 was Liesbeth daarop wederom de snelste, zodat ze met 3 afstandsoverwinningen de titel pakte. Cathrien werd met 3.14.43 ook op deze afstand 3e en legde daardoor ook beslag op de 3e plaats in het eindklassement. De 2e plaats was voor Sylvia Kok van de Warmondse IJsclub. Ondergetekende was ook van de partij en voor de heren stonden er zaterdag een 500 en 1500 meter op het programma. Op de 500 meter resulteerde dat in een 10e plaats in 51.57 en op de 1500 in een 8e plaats in 2.36.01. Hierdoor stond ik na 2 afstanden 9e in het klassement en dat was net niet goed genoeg om zondagavond de afsluitende 3000 meter te mogen rijden. Alleen de beste 8 mochten daaraan deelnemen.

20170115 ZHK Podium

Uit de tijden blijkt wel dat de omstandigheden zwaar waren en dat werd ook bevestigd in de voorprogramma’s van beide avonden. Zaterdagavond reden A-junior Aniek van Gorkom en B-junior Mirthe Paul voorafgaand aan het ZHK een 500 en een 1500 meter en ook zij bleven ver verwijderd van hun beste tijden. Aniek kwam uit op 47.09 en 2.31.25 en Mirthe op 46.96 en 2.26.71. In het voorprogramma op zondagavond reden de C-junioren Jade Holborough-Kerkvliet, Daan Spruit en B-junior Swen Kleijbeuker een 500 en 1000 meter. Van hen benaderde Jade haar snelste tijden nog het beste met haar 45.07 op de 500 meter. De 1000 meter van Jade ging in 1.36.03. Voor Daan stopten de klokken op 39.96 en 1.21.04 en voor Swen op 41.46 en 1.25.99. 

Voor Jade en Swen was het de 2e wedstrijd van het weekend. Zaterdagavond waren ze al actief in Leeuwarden op het ijs van de Elfstedenhal en daar ging het aanzienlijk sneller met persoonlijke en zelfs clubrecords als gevolg. Er werd een supersprintwedstrijd gereden over 2 keer een 100 en 2 keer een 300 meter. Jade begon voortreffelijk met 12.03 op haar 1e 100 meter. Niet alleen een p.r. maar ook een clubrecord. Dat stond sinds het begin van dit seizoen met 12.09 op naam van Liesanne van Gorkom. Doordat Jade er op deze afstand nog niet bij stond, verdwijnt Rosa Boerefijn van de lijst. In de 2e omloop ging het met 12.10 slechts een fractie langzamer. De 300 meter verliep nog succesvoller. Ze begon met 28.89, goed voor een nieuw p.r. maar ook sneller dan het clubrecord dat sinds het begin van vorig seizoen met 29.17 op naam van Rosa Boerefijn stond. Het kon echter nog sneller. Ze reed nu in de binnenbaan en dat bleek een groot voordeel. Met 28.47 ging er weer een flink stuk af. Ook Swen begon voortvarend. Ook voor hem een p.r. op de 1e 100 meter en dat niet alleen. Zijn 10.75 betekende ook een nieuw clubrecord en dat pakte hij (sensatie!) af van Daan Spruit die dit record al een tijd in zijn bezit had en het 3 weken geleden, ook op snel Fries ijs, nog had verbeterd naar 10.78. Net zoals Jade was Swen in de 2e omloop een fractie langzamer; het werd daarin 10.81. Op de 300 meter reed hij eerst in de buitenbaan en dat deed hij in 26.81. In de 2e omloop had hij dus de binnenbaan en ook bij hem bleek dat dit toch wel een voordeel is op deze afstand. Met 26.24 was hij een stuk sneller en een nieuw p.r. rijker. 

Tussen al dit geweld door hadden de C-junioren op zondagmorgen een wedstrijd die meetelde voor hun baancompetitie en ook dat leverde de nodige p.r.’s op. Er werd gesprint over 100, 300 en 500 meter en het resultaat was dat Tim van IJperen met 2 nieuwe toptijden naar huis kon en Denise Slappendel en Stan Blaauw allebei met 1. Tim verbeterde zich op de 100 meter naar 12.02 en op de 300 meter naar 28.52, Denise ging op de 100 meter naar 13.40 en voor Stan was er een verbetering naar 31.60 op de 300 meter. Op de 100 meter moest Stan zich tevredenstellen met 13.31 en op de 500 met 51.66. De 300 meter van Denise ging in 33.03 en haar 500 in 52.13 en Tim deed 45.05 over deze laatste afstand. 

Komend weekend zijn de NK Allround en Sprint in Heerenveen. Daar komt geen Rijnstreeklid aan de start. Dat is echter wel het geval in Groningen op ijsbaan Kardinge. Daan Spruit maakt daar zijn officiële debuut als international in de interlandwedstrijd Nederland-Noorwegen-Duitsland. We zijn benieuwd! 

Wout Speksnijder


 

 

  Goede jaarwisseling voor Daan 

Daan Spruit heeft op sportief gebied een goede jaarwisseling achter de rug. Aan het einde van het oude jaar, op tweede kerstdag, verbeterde hij 2 p.r.’s en daarmee ook 2 clubrecords en het nieuwe jaar begon hij met kwalificatie voor het NK Allround. Maar er was niet alleen succes voor Daan rond de jaarwisseling. Dat was er ook voor Junior de Blois bij de oudejaarswedstrijd van DKIJV en bij de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar voor Liesbeth Huls, Cathrien de Blois en Alexander Doornekamp.
Met kerst en oud-en-nieuw in het weekend lag het wedstrijdschaatsen in Den Haag 2 weekends achtereen stil. Toch zijn er dan altijd wel mensen die ergens aan de bak kunnen. C-junior Daan Spruit is zo iemand. Op tweede kerstdag reed hij in Heerenveen een sprintwedstrijd over 100, 300 en 500 meter en op oudejaarsdag kon hij weer naar Heerenveen, nu voor een 500 en een 1000 meter. Bij de sprintwedstrijd reed hij met 10.78 op de 100 meter en met 25.23 op de 300 2 clubrecords uit de boeken. Op de 500 lukte dat met 38.94 net niet. Een paar dagen later bleef hij er met 39.23 wat verder van af. Op de 1000 meter lukte het hem zijn beste seizoentijd neer te zetten: 1.17.83.

RegioSelectiewedstrijd Daan Spruit

 Op de laatste vrijdag van het jaar organiseert de Delftse vereniging DKIJV altijd zijn oudejaarswedstrijden voor pupillen op De Uithof. Ook pupillen van andere clubs die in Den Haag trainen zijn daarbij welkom en van die gelegenheid maakten Junior en June de Blois dankbaar gebruik. D-pupil Junior reed 2 keer een 100 meter en dat leverde hem in de eerste omloop met 14.52 een nieuw p.r. op. De tweede ging in 15.02 en daarmee was hij, net zoals in de eerste omloop, veruit de snelste van zijn categorie. B-pupil June reed een 100 en 500 meter en die gingen in 14.70 en 1.00.31 en dat was beide malen goed voor een vierde plaats. Deze wedstrijd vormt, samen met de in de herfstvakantie door HVHW georganiseerde wedstrijd en een nog in de voorjaarvakantie te houden wedstrijd een competitie. Junior was ook in die eerste wedstrijd al de snelste en hij maakt dus goede kans deze competitie op zijn naam te schrijven.

 De eerste zaterdag van het nieuwe jaar stond in het teken van het NK voor junioren. Door het hele land werden regio selectiewedstrijden gehouden. Hiervoor waren 3 Rijnstreekleden uitgenodigd. De C-junioren Daan Spruit en Jade Holborough-Kerkvliet moesten hiervoor naar de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg. Die baan bleek duidelijk een stuk minder snel dan zijn naamgeefster die eerder die dag Europees kampioene was geworden in Thialf. De beste C-pupillen uit de regio Zuid-West kwamen aan de start en toch werden er in totaal slechts 2 p.r.’s gereden. De meesten bleven ver verwijderd van hun beste tijden. Opvallend was verder dat er op de 1500 meter maar liefst 5 valpartijen waren. Van dit laatste was bij Daan geen sprake. Hij won de 500 meter in 39.83 en daarmee was hij de enige onder de 40 seconden. Op de 1500 werd hij vierde in 2.04.87 en dat leverde hem een tweede plaats in het klassement op en dat was weer goed voor kwalificatie voor het NK. Dit NK wordt op 3 februari in Heerenveen verreden en dan zal het ongetwijfeld een stuk harder gaan. Succes was er dus voor Daan maar Jade verging het een stuk minder. De 500 meter ging in 46.01, goed voor een 16e plaats in wat in voetbalkringen het linkerrijtje wordt genoemd. Op de 1500 meter behoorde zij echter tot de rijders die onderuitgingen, waardoor zij met 2.56.10 niet verder kwam dan de onderste regionen van het rechterrijtje. Naast Jade en Daan was ook B-junior Liesanne van Gorkom uitgenodigd maar zij moest helaas verstek laten gaan.

 Diezelfde avond stond een aantal van onze leden in Den Haag aan de start voor hun eerste wedstrijd in het nieuwe jaar. De masters Liesbeth Huls en Cathrien de Blois sprintten over 100, 300 en 500 meter. Het leverde hen beiden een p.r. op de 300 meter op. Liesbeth verbeterde zich naar 34.70 en Cathrien naar 36.90. De twee andere afstanden gingen voor Liesbeth in 14.43 en 55.98 en voor Cathrien in 14.91 en 58.50. De B-junioren Alexander Doornekamp en Jort de Boer en Neo-senior Jeroen Splinter reden een 500 en 1500 meter. Bij de familie Doornekamp kon de vlag uit want Alexander reed met 2.29.00 een p.r. op de 1500 meter. Op de 500 meter was hij al tot een mooie 44.96 gekomen. Jort kwam uit op 45.99 en 2.23.76 en Jeroen op 47.39 en 2.29.27. 

Alexander  Cathrien 
Alexander Doornekamp
Cathrien de Blois 
 Coach Cock  Liesbeth
 Coach Cock Doornekamp Liesbeth Huls 
Jeroen Jort
Jeroen Splinter Jort de Boer

 De volgende ochtend stond het ZHK voor pupillen op het programma. June en Junior de Blois hielden daar de eer van De Rijnstreek hoog. Er moest 2 keer een 500 meter worden gereden en dat leverde hen allebei in de eerste omloop een p.r. op. June verbeterde zich naar 54.63 en Junior naar 56.88. In de tweede ging het met 55.16 voor June en 57.11 voor Junior iets minder snel, maar ook met deze tijden bleven zij onder hun oude p.r. Het resulteerde in een 20e plaats voor June en een 28e voor Junior in het eindklassement.

 Komend weekend staat het ZHK voor masters op het programma. Hiervoor hebben Liesbeth Huls, Cathrien de Blois en ondergetekende zich gekwalificeerd. Een unicum. Nooit eerder in de geschiedenis van De Rijnsteek kwalificeerden al onze wedstrijdrijders in één categorie zich voor een ZHK!

 Wout Speksnijder


  

 Nieuwjaarswedstrijd van District Sassenheim in Leiden (6 januari 2017)

Vrijdag 6 januari 2017 deden we met STC de Rijnstreek voor het eerst mee aan de nieuwjaarswedstrijd van District Sassenheim in Leiden.

Het was erg druk op de ijsbaan, met heel veel deelnemers uit het hele district. Ook naast de baan stonden de supporters rijen dik!

20170106 Nieuwjaarswedstrijd 01

 Bij de Meisjes Benjamins was het meteen raak voor Manou Valentijn, een derde plek en het brons tijdens haar debuutwedstrijd over 1 ronde.  Bij de Jongens Benjamins reed ook een debutant mee, Joona Kroon. Geen podiumplaats, maar super gereden en het PR staat!

 Bij de Meisjes Mini’s geen podiumplaatsen, maar wel een mooi debuut van Stephanie Kalshoven over 2 ronden. Wat heeft ze goed gereden en natuurlijk een PR!

 Bij de Jongens Mini’s werd er wel op het podium gereden door Sem Spruit, met een nieuw PR pakte hij het zilver.

Dean Smith reed een mooi PR en ook in deze categorie een debutant, Navarro Pires Gonzalez heeft zijn eerste wedstrijd over 2 ronden achter de rug.

 Een grote groep Meisjes Welpen ging strijden om het podium, 32 deelneemsters maar liefst. Ook hier weer een debutant, Aaliyah Groeneveld heeft haar eerste wedstrijd gereden en dat heel goed gedaan.

20170106 Nieuwjaarswedstrijd 02  20170106 Nieuwjaarswedstrijd 03  20170106 Nieuwjaarswedstrijd 04 
 Aaliyah Manou op het podium   Stephanie

Meer foto’s staan hier: https://goo.gl/photos/JTbChimwxiLqxr8F9

Sarah Schoonen en Lieke van Ooij konden zich niet mengen in de strijd om het podium, maar voor Lieke was er wel een mooi PR, voor het eerst onder de minuut over 2 ronden.

 Bij de Jongens Welpen deden twee jongens van STC mee. Geen podiumplaatsen in deze categorie, maar Timo Valentijn reed een mooi PR, nu onder de 50 seconden over 2 ronden en er was ook hier een debutant, Mees Blauw die zijn eerste wedstrijd prima schaatste.

 Bij de Meisjes pupillen deden vier meisjes mee. Sanne Kleijbeuker (eigenlijk nog Welp) en June de Blois reden beiden mooie PR’s, maar deden daarmee nog niet mee om de podiumplaatsen.

Debutantes Vera Nagel en Naomi Pires Gonzales hebben mooie wedstrijden gereden en ze hebben nu vast de smaak te pakken m meer wedstrijdjes te gaan rijden.

Bij de Jongens Pupillen maar één deelnemer, Junior de Blois. Net als Sanne eigenlijk nog Welp maar ook hij werd vanwege de grote groep Welpen ingedeeld bij de pupillen. Geen podiumplaats dit keer maar een mooi PR. Voor het eerst onder de 44 seconden over 2 ronden!

 Bij de Meisjes Junior C had STC geen deelnemers maar bij de Jongens Junior C reden Tim van IJperen en Stan Blauw hun rondjes.

Stan greep net naast de prijzen en werd vierde. Tim reed naar de tweede plaats en het zilver kon om de nek gehangen worden tijdens de prijsuitreiking.

 Bij de Meisjes Junior B was het ook raak, na een spannende strijd haalde Mirthe Paul een prachtige tweede plek en kon zij ook het podium bestijgen.

Bij de Jongens Junior B reed Jort de Boer afgetekend naar de overwinning! Stralend beklom hij de hoogste trede bij de prijsuitreiking en ontving hij de gouden medaille.

 Het was een mooie nieuwjaarswedstrijd in Leiden, we zijn trots op alle debutanten en op alle andere deelnemers! Lachende gezichten, een regen van PR’s, heel veel publiek en mooie podiumplaatsen.

Peter de Blois