post

Clubkampioenen 2016 – Jeroen en Aniek

CK 2016 Jeroen

CK 2016 AniekOp het zondagavond verreden clubkampioenschap van De Rijnstreek toonden A-junior Aniek van Gorkom en Neosenior Jeroen Splinter zich de sterksten op de 500 en 1500 meter. Opvallend was dat Aniek dit deed met p.r.’s op beide afstanden, terwijl haar naaste concurrentie zich niet wist te verbeteren en dat Jeroen geen verbeteringen nodig had terwijl zijn naaste concurrent zich wel op beide afstanden wist te verbeteren. Nog opvallender was dat, voor het eerst in de 60-jarige clubhistorie, een dame de sterkste van allemaal was!

Aniek prolongeerde haar titel van algemeen clubkampioen bij de dames. Vooraf was wel duidelijk dat het bij de dames zou gaan tussen haar en de B-junioren Rosa Boerefijn en Liesanne van Gorkom, de nummers 1, 2 en 3 van vorig jaar. Aniek begon heel sterk door haar p.r. op de 500 meter te verbeteren naar 46.04, een tijd waarmee ze Liesanne op de lijst van de clubrecords passeerde. Toch zal ze even gebaald hebben dat het net geen 45’er was. Rosa, houdster van het clubrecord op de 500 bij de dames, reed al wel eens in de 45 maar kon dat nu niet herhalen. Met 46.13 zat ze Aniek echter wel op de hielen. Liesanne verloor met 47.39 wat meer tijd dan haar lief zal zijn geweest. Op de 1500 meter liet Aniek er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. Ook hier weer een prachtig p.r.: 2.23.78. Op deze afstand heeft Liesanne het clubrecord in handen en zij kwam met 2.25.28 nog het dichtst bij Aniek in de buurt. Rosa moest met 2.29.82 nog wat meer prijs geven.

Bij de heren kwam er een verrassende winnaar uit de bus. Normaal had de strijd moeten gaan tussen de C-junioren Daan Spruit en Swen Kleijbeuker maar daar kwam het helaas niet van. Swen had de volgende dag nog een wedstrijd in Heerenveen en had daarom besloten geen 1500 meter te rijden en zich te beperken tot een 500 en 1000 meter. Daarmee sloot hij zichzelf uit voor het algemeen clubkampioenschap want dat wordt bepaald aan de hand van een klassement over 500 en 1500 meter. Daan zal zijn titel van vorig jaar ongetwijfeld graag hebben geprolongeerd maar hij had voorafgaand aan onze titelstrijd nog een belangrijke wedstrijd in Utrecht en hij was daardoor te laat in Den Haag voor de 500 meter. Later op de avond reed hij nog wel een 1500 meter tegen zijn vader en dat deed hij in 2.03.68, de snelste tijd van de avond. Uiteindelijk bleek de strijd te gaan tussen A-junior Andries Kraaij en Neosenior Jeroen Splinter. Andries’ laatste wedstrijd was het clubkampioenschap van vorig jaar en hij was nu op beide aftanden een stuk sneller dan toen. Met 46.46 op de 500 meter en 2.29.31 stukken reed hij 2 nieuwe pr.’s. Met wat meer wedstrijdervaring had er misschien nog wat meer in gezeten en had hij het Jeroen nog knap lastig kunnen maken. Die hoefde nu echter niet boven zichzelf uit te stijgen om het kampioenschap binnen te halen. Jeroen reed een degelijke 500 meter in 46.69 en hij deed dat ook op de 1500 meter waarop hij met 2.25.23 de op de 500 meter opgelopen achterstand meer dan goed maakte. Tot mijn grote verrassing en nog grotere verbazing was ik met mijn 51.15 en 2.32.72 in het overallklassement nog 3e bij de heren. Daar klopt iets niet jongelui!

Tot slot was er nog een massstart waaraan door iedereen kon worden deelgenomen. Daan Spruit, die in het laatste paar van de avond zijn 1500 meter had gereden, kon meteen doorgaan. Kennelijk was die 1500 meter een goede warming-up want, net zoals vorig jaar, ging hij zegevierend over de streep.

Op het moment dat ik dit stukje schrijf zijn wel alle tijden van alle deelnemers bekend maar zijn er nog geen klassementen gepubliceerd. Ik moet me daarom nu beperken tot wat deze tijden betekenen voor het algemeen clubkampioenschap. Hoe de kampioenschappen per categorie zijn verdeeld is mij nu niet bekend. Hopelijk volgt dat nog.

Zoals al vermeld had Daan Spruit voorafgaand aan het clubkampioenschap nog een wedstrijd in Utrecht. Hij was uitgenodigd voor de jaarlijkse talentendag van de KNSB. De beste C-junioren van Nederland waren uitgenodigd om hieraan aan het einde van het seizoen deel te nemen. Er werd een 500 en 1000 meter verreden en Daan was bij de eerstejaars op beide afstanden de snelste. Op de 500 reed hij 40.50 en hij klopte daarmee Sebas Diniz die bij de Vikingrace op de 500 meter nog 2 maal te sterk was voor Daan. De 1000 meter won hij in 1.19.91.

Zoals ook al vermeld had Swen Kleijbeuker zich een beetje gespaard op het clubkampioenschap om een dag later te kunnen vlammen op het worldcup-ijs van Thialf. Wellicht had Swen nog wat last van zijn valpartij op de 500 meter tijdens het clubkampioenschap, want de gehoopte supertijden bleven uit. Hij reed 2 keer een 500 meter. De 1e keer kwam hij uit op 42.39 en de 2e ging in 41.99, vlak boven zijn p.r..

Het seizoen zit er hiermee nog niet op, want volgende week zijn nog de recordwedstrijden die traditioneel aan het eind van het seizoen op De Uithof worden gereden. Door de hoge luchtdruk van meer dan 1030 hPa tijdens het clubkampioenschap viel de oogst aan nieuwe toptijden toen wat tegen maar als deze komende week nu eens zakt naar 1000 hPa of nog minder, zit er vast nog wat aan te komen. Die eerste 45’er voor Aniek? Liesanne onder de 5 minuten op de 3000?

Wout Speksnijder 

 

Foto’s op deze pagina van: Fotografie Eline
In het fotoalbum een mix van foto’s van Fotografie Eline en Hanneke Mennens