post

Schaatskamp 2015

Schaatskamp15 1

Het achtste schaatskamp op rij heeft zich in het weekeinde van 27 tot en met 29 november afgespeeld. Evenals de laatste jaren zijn we met de groep jonge schaatsers uit Den Haag op vrijdagavond naar Balk afgereisd. In Balk is een mooie kampeerboerderij waar we al weer een jaar of vier komen en die groot genoeg is voor onze groep. In totaal waren we met ongeveer 58 mensen op pad.

Het is altijd even passen en meten met betrekking tot het vervoer naar Friesland. De trainers die meegaan op kamp rijden over het algemeen zelf en een en ander wordt aangevuld met ouders die het leuk vinden om mee te gaan op dit gezellige kamp. Op vrijdagavond bleek het gelukkig precies aan goed te gaan en kon iedereen een plaatsje vinden in de auto’s. De bus van Jeroen die hij gelukkig tot nog toe mee kan nemen werd weer tot de nok toe gevuld met eten en tassen. We konden redelijk op tijd vertrekken en waren na een vrij voorspoedige reis ook rond een uur of acht in Balk.

Schaatskamp15 3In Balk begint dan het spektakel van kamers vinden. In de auto’s wordt al druk gediscussieerd over de slaapplaatsen van een ieder, wie mag of moet zelfs bij wie op de kamer en hoe kunnen we dat verdelen als er te veel op dezelfde kamer komen te slapen. Al met al gaat ook dat voorspoedig en nadat iedereen zijn plaatsje gevonden had en een beetje bijgekomen was, was er tijd voor chocolademelk met slagroom en(!) een presentatie over de bochtentechniek door Cock. Maar dat alles natuurlijk niet voordat de kampregels even waren besproken.

Op vrijdagavond proberen we altijd een ieder vroeg te laten slapen. Het is immers een schaatskamp en we weten allemaal dat er op zaterdag en(!) zondag fors getraind gaat worden. Dat lukt helaas niet altijd even goed maar het mag gezegd worden, dit jaar verliep het naar bed gaan alweer een stuk beter dan het jaar daarvoor. Waarschijnlijk wisten een aantal schaatsers maar al te goed dat de training een behoorlijke impact heeft.

Zaterdagmorgen tussen zeven en half acht mag dan de eerste corveegroep aantreden om te helpen met het klaarzetten van het ontbijt. Om acht uur scherp wordt er gegeten en om kwart voor negen konden we eigenlijk al vertrekken naar Heerenveen voor de eerste training. Dit alles niet nadat er ook nog behoorlijk wat schaatsen werden geslepen van een ieder.

Schaatskamp15 4In Heerenveen is de eerste stop ‘Sportstad Heerenveen’ een behoorlijk grote sportaccommodatie naast het stadion van SC Heerenveen. Op deze plaats werden we opgewacht door Martien en Wendy die op zaterdag ook training kwamen geven. De ochtendtraining werd opgesplitst in twee delen en dat maakte het wel weer heel leuk! De groep werd opgesplitst in twee waarbij de eerste onder leiding van onze eigen trainers een droogtraining in een grote sporthal kon uitvoeren. De tweede groep werd verrast door deel te kunnen nemen aan een speciale training in de Epke Zonderland turnhal onder leiding van onder andere topschaatser Jesper Hospes.Schaatskamp15 5

De kinderen kregen hierbij eerst een warming up en gingen daarna al snel over op speciale balansoefeningen op de turnbalk(en) en op ‘zachte ballen’. Vooral bij deze laatste zagen we een aantal trainers (we noemen geen namen Ton) flinke klappen maken door van de bal te vallen. De kinderen waren over het algemeen wat voorzichtiger maar een aantal wist toch al snel de balans te vinden en bijna zonder steun op de bal te zitten, te staan of te liggen. Ook op de balk konden veel kinderen goed laten zien hoe ze in balans konden komen en daarbij de schaatshouding aan te nemen, door de knieën te gaan en in voorkomende gevallen geheel door de knieën zakken en(!) weer zonder steun omhoog komen. Dat balans en diep ‘zitten’ belangrijk was wisten we wel al, dat we dit goed kunnen oefenen door gebruik te maken van turndisciplines was toch voor velen nieuw en heel erg leuk om te doen.

De ochtendtraining, waarvan we vorig jaar al in de evaluatie hadden besloten om hem wat minder ‘zwaar’ te maken, werd hierdoor echter toch behoorlijk zwaar. Gelukkig was er ruim de tijd om weer bij te komen. Na de training vertrokken we eerst meteen naar Thialf, daar konden we rustig even onze zelfgemaakte boterhammetjes eten, wat drinken en toch een beetje tot rust komen. Om half twee was het echter wel weer de hoogste tijd om het ijs op te gaan. Alle kinderen waren inmiddels in trainingsgroepjes opgenomen en konden met hun eigen trainers aan de slag op het mooiste ijs van Nederland.

Een aantal trainers begon op de binnenbaan om de bochten te oefenen. Wendy en Martien hadden een ‘vrije rol’ en pakten uit de verschillende groepjes steeds weer wat kinderen die dan van hen extra aanwijzingen konden krijgen. Verbazend was toch wel wat de ochtend al gebracht had. Al vanaf het begin zagen we dat de kinderen meer gefocused waren op de houding en daarmee al een verbetering aantoonden die we niet zo snel hadden verwacht. Na ruim anderhalf uur trainen vertrokken we moe maar zeer voldaan naar het kamphuis in Balk.

Schaatskamp15 7In Balk kon een ieder weer bijkomen van de training. ondertussen werd onder leiding van Miranda en Rob de avondmaaltijd klaargemaakt. Zoals het echte schaatsers betaamt wordt er bij een trainingskamp pasta gegeten! Voorafgegaan door soep en met als toetje verschillende soorten vla. En (!) met veel groenten in de saus en een salade er naast. Of alle kinderen evenveel van de gezonde onderdelen hebben gegeten is nog even de vraag maar dat er veel gegeten was, was ook wel duidelijk. Ook nu wist de corveeploeg zich kranig te weren en konden we al redelijk snel aan de slag met de chocolademelk, slagroom, koffie en koek.

Na de koffie werd onder leiding van de oudste jeugd, Lisanne, Kim, Mirjam en Evelien een leuk spel door verschillende groepjes gespeeld. De uiteindelijk winnende groep mocht zich een chocoladetaart eigen maken. Dat de training van zaterdag zijn sporen had achtergelaten werd al snel duidelijk. Ondanks het feit dat de kinderen niet al te vroeg naar bed gingen was het toch vrij snel rustig in het kamp. Echt uitzonderlijk lang zijn ze niet wakker geweest (denken we) en dat was dus maar goed ook.

Ook op zondagmorgen waren we er weer vroeg bij. Om acht uur werd er gegeten en er was een eitje voor iedereen die dat wilde. Door ook nu weer vrij stevig door te werken door de corveeploeg konden we er voor zorgen dat we nu om tien uur weer in Heerenveen paraat konden zijn. Vanuit vereniging IJssport Leiderdorp haakten Pauline, Tjeerd, Amber, Femke Patrick en Sarp aan. Vanuit Alphen kwamen Dick, Peter en Junior ook een kijkje nemen. We konden in de ochtend lekker trainen en na de ochtendtraining zijn we weer snel terug naar Balk gegaan om te lunchen. Direct na de lunch moest verder nu alles opgeruimd worden. Alle kamers moesten leeg, kussens en matrassen weer op de plaats en alles moest goed geveegd en eventueel schoongemaakt worden.

Om half drie stonden we vervolgens weer op de schaatsbaan in Heerenveen. Dit keer was het echter extreem druk. In tegenstelling tot alle andere jaren waar de zondagmiddag altijd heerlijk rusig was stonden er nu opeens 150 extra mensen op de baan. Skate4air had op het uur dat wij ook schaatsten een extra training gepland en daarmee was de baan overvol. Gelukkig waren de meeste kinderen vrij moe en werd er ook door ons maar beperkt getraind. Sommige kinderen haakten wat eerder af en anderen bleven tot vier uur door schaatsen.

Zeer moe maar ook zeer voldaan vingen we de terugreis naar Alphen aan den Rijn aan. Het was een behoorlijke tocht met ontzettend veel wind en bijzonder veel regen. Iedereen wist echter zo rond zes uur in het clubuis van Avanti aan te komen en op de een of andere manier was het precies goed gegaan met de bestelling van de pizza’s. Toen de verschillende auto’s met kinderen aankwamen stonden de pizza’s klaar en dat daar behoefte aan was bleek al snel door de enorme snelheid waarmee ruim 50 pizza’s soldaat werden gemaakt. We moesten voor één verlaat groepje nog snel enkele pizza’s in veiligheid brengen!

Al met al was ook het achtste schaatskamp van onze vereniging weer zeer geslaagd! We danken alle vrijwilligers die meegeholpen hebben om dit tot een succes te maken maar zeker ook alle deelnemers die hun beste beentje hadden voorgezet om zichzelf tijdens de trainingen te verbeteren en na de training veel gezelligheid met zich meebrachten!

Er zijn inmiddels veel foto’s op de site gezet maar er worden er nog bijgeplaatst. De foto’s zijn te vinden via: https://picasaweb.google.com/104286795227615983941/SchaatskampThialf2015#