post

Informatie voor wedstrijdrijders

SwenAanstaande zaterdag gaat de ijsbaan in Den Haag open en het weekend daarna zijn meteen al de eerste wedstrijden. Voor wie nog nooit een wedstrijd heeft gereden is wat informatie op een rijtje gezet.

Categorie-indeling
Wedstrijdrijders worden door de KNSB op grond van hun leeftijd ingedeeld in categorieën. Dat begint met Pupillen voor de jongsten en eindigt met Masters voor de oudsten.
Binnen deze categorieën is er ook weer een onderscheid in leeftijd. Bij de Pupillen begint het bij Pupillen F, een jaar later is men dan E en het eindigt bij Pupillen A. Een meisje dat pupil A is wordt binnen de KNSB-systemen aangeduid met DPA en een jongen met HPA.
Na de Pupillen A krijg je de Junioren C. Dat ben je 2 jaar. Als eerstejaars word je dan aangeduid met DC1 of HC1 en als tweedejaars met DC2 of HC2. Vervolgens gaat het op dezelfde manier verder met Junioren B en A, daarna met Neo-senioren, Senioren en als je 40 bent wordt je Master.

Klassenindeling
Voor de wedstrijden op De Uithof wordt er in bovengenoemde categorieën nog een onderscheid gemaakt op basis van snelheid. Als je nog nooit een wedstrijd hebt gereden op De Uithof kom je in klasse 5. Een pupil wordt dan aangeduid als Pup 5 (er wordt hier geen onderscheid gemaakt tussen A, B, C etc.) en een C-junior als C5. Je blijf in klasse 5 tot je de limiettijd hebt gereden voor een hogere klasse. Op de gewestelijke site ( www.knsbgewestzh.nl ) kun je zien wat de limiettijden zijn. Je klikt op die site op “Langebaan” en vervolgens op “Wedstrijden”. Daar kun je ook zien of je gepromoveerd bent naar een hogere klasse. Degenen die vorig jaar al wedstrijden reden kunnen op de op de website geplaatste klassenindeling zien in welke klasse zij dit jaar aan het nieuwe seizoen beginnen. Dit kan een andere zijn dan waarin zij vorig jaar zijn geëindigd en dat komt dan doordat ze nu in een andere categorie zitten (bv. iemand die vorig jaar A-pupil was en nu C-junior is), waarvoor nu eenmaal andere, scherpere limieten gelden.

De wedstrijden
Op de hierboven genoemde website staat ook het wedstrijdprogramma. Pupillen en C-junioren rijden hun wedstrijden op zondagmorgen van 7 uur tot kwart voor 10. De overige categorieën rijden op zaterdagavond van 8 uur tot 11 uur of op zondagavond van 8 tot 10 uur.

De inschrijving voor de wedstrijden gaat tegenwoordig via de landelijke site van de knsb: http://inschrijven.schaatsen.nl
Zoek daar de JUISTE Den Haag-wedstrijd. Klik die aan. Kies voor “inschrijven” en de rest wijst zichzelf
LET OP: het inschrijven gaat niet meer met de oude DH-nummers maar met je nieuwe 8-cijferige KNSB-relatienummer. Zorg dat je dat bij de hand hebt.

Inschrijven kan altijd tot een week van tevoren. Daarna sluit de inschrijving en ben je dus te laat!

Enkele dagen voor de wedstrijddag wordt er op de gewestelijke site een voorlopige startlijst geplaatst. Die kun je bereiken door op die site te klikken op de button “Inschrijven Langebaan”. Daar wordt na de wedstrijd ook de uitslag gepubliceerd. Hou er wel rekening mee dat de op de site geplaatste startlijst slechts een voorlopige is. Door afmeldingen kan deze wijzigen. De definitieve lijst wordt voor aanvang van de wedstrijd opgehangen op het publicatiebord bij de kleedkamers. Daarop wordt ook aangegeven wat de kleur is van het wedstrijdbandje dat je moet dragen. Dat kan rood, wit, geel of blauw zijn. Bij de wedstrijden die je op tv ziet, zie je dat er alleen met wit en rood wordt gewerkt. Bij onze wedstrijden komt daar geel en blauw bij. Dat komt door de kwartetstart waarbij steeds 2 paren tegelijk in de baan zijn die kort na elkaar worden weggeschoten. Door deze kleuren kan de wedstrijdjury de rijders beter uit elkaar houden. Wit en geel (de lichte kleuren) zijn voor de rijders die in de binnenbaan starten en rood en blauw (de donkere kleuren) zijn voor de buitenbaan. Voor deze bandjes moet je zelf zorgen. Ze zijn te koop bij Van der Hoorn in Ter Aar en ook bij Schaatsshop Ooms op De Uithof.

Zorg bij wedstrijden altijd voor goed geslepen schaatsen! Het ijs is dan altijd wat gladder dan anders.
Als je je hebt opgeven en je onverhoopt om een of andere reden niet kunt, moet je je zo snel mogelijk afmelden.

Het eerste wedstrijdweekend.
Volgende week staan al de eerste wedstrijden op het programma. Op zondagmorgen 11-10 is er voor de pupillen in klasse 1 en 2 en voor de C-junioren in klasse 3 en 4 een 100, 300 en 500 meter. De C-junioren in klasse 2 moeten het die ochtend met alleen een 300 en 500 doen. De wat ouderen beginnen zaterdagavond 10-10 met een 500 en 1000 meter. Deze wedstrijd is bestemd voor de A- en B-junioren in klasse 2, 3 en 4, de (neo-)senioren in klasse 2, 3 en 4 en masters klasse 2 en 3. Op zondagavond 11-10 staan dezelfde afstanden op het programma voor de A- en B-junioren en (neo-) senioren in klasse 5.

Het tweede wedstrijdweekend
Voor het tweede wedstrijdweekend gaat de inschrijving binnenkort ook open. Voor de zondagmorgen 18-10 staan er dan een 500 en 700 op het programma voor de pupillen in klasse 3 en 4. De C-junioren in klasse 2 rijden dat weekend niet op zondagmorgen maar op zaterdagavond 17-10. Zij kunnen aan de bak voor een 1500 meter. Die zaterdagavond is het sprinten geblazen over 100, 300 en 50 meter voor de A- en B-junioren in klasse 2, 3 en 4 en de (neo-)senioren in 2 en 3. Zondagavond kunnen de A- en B-junioren in klasse 5 en de (neo-)senioren in 4 en 5 diezelfde afstanden afraffelen.