post

Daan Spruit wint zilver op NK jeugdmarathon

Daan Spruit - NK Jeugdmarathon 2015

Daan Spruit, genomineerd als Alphens sporttalent, heeft dit weekeinde wederom van zich laten horen. Als Zuid-Hollands kampioen jeugdmarathon schaatsen was hij vanzelfsprekend uitgenodigd om op het NK Jeugdmarathon te komen schaatsen. Dit evenement werd afgelopen zaterdag in Breda gehouden. Niet alleen Daan Spruit was van de partij, ook diverse trainingsmaatjes uit Koudekerk waren aanwezig.

 

 

 

Zilver op het NK
Daan wist op dit NK een tweede plaats te behalen! Anders dan bij het langebaanschaatsen wordt een marathon met alle deelnemers tegelijkertijd op de baan gereden. Dat vereist niet alleen een gedegen strategie maar ook uithoudingsvermogen en geduld. Veel op kop schaatsen is vaak niet handig maar te ver achter raken is ook gevaarlijk. Daan reed het eerste gedeelte van de race in het peleton mee en wist steeds een stukje verder naar voren te komen. De kopgroep zat echter erg ver weg. Trainingsmaatje Jan Dirk Harting brak op enig moment uit het peleton en wist daarmee het gat met de kopgroep te dichten. Daardoor wist ook Daan verder naar voren te komen totdat uiteindelijk hij in de eindsprint naar de tweede plaats wist te komen, direct achter Olav Kooij uit Numansdorp en voor Gert Jan van Diepen uit Wervershoof.

Daan NK Jeugd Marathon 20150221

Nieuw baanrecord
Op zondagmorgen lag er voor hem echter ook nog een reguliere wedstrijd in het verschiet. De laatste reguliere wedstrijd van dit wedstrijdseizoen over 1500 meter, de schaatsmijl. In december had Daan op deze afstand het zeven jaar oude baanrecord van Den Haag verbroken. Zondagmorgen 22 februari zat kennelijk de overwinning nog in de benen. Daan wist zijn eerdere record met maar liefst twee seconden te verbeteren. Een absolute topprestatie. Trainster Wendy Breedijk kon haar geluk dan ook niet op en stak de trots voor haar pupil niet onder stoelen of banken.

(foto’s Hanneke Mennens – de Gans)