post

Vaardigheidspaspoort

Dit jaar introduceren we het vaardigheidspaspoort van de KNSB voor onze jeugd in Leiden.VaardigheidsPaspoort

Voor de KNSB vervangt dit het bestaande schaatsdiploma. Wij doen dat voorlopig nog niet. We zien het vaardigheidspaspoort als aanvulling op het schaatsdiploma. Het vaardigheidspaspoort is voor ons primair gericht op schaatsen maar kan ook gebruikt worden in combinatie met InLine skaten.

Onze trainers en begeleiders worden momenteel voorbereid op het gebruik van het paspoort. Na de herfstvakantie gaan we er ook echt mee beginnen. Wat merken de kinderen hiervan? Vooralsnog niet veel. In feite gaat het vaardigheidspaspoort in op de oefeningen die we toch al doen met de kinderen. Wel zal het af en toe zo zijn dat een trainer of begeleider aantekeningen maakt om te bekijken hoe het staat met de vorderingen van de pupil.

Aan het einde van het seizoen zal definitief bekeken worden welk niveau de pupil heeft behaald. Dit zal dan samen met het schaatsdiploma worden bekend gemaakt / uitgereikt.

Een vaardigheidspaspoort is er niet voor één jaar, er zijn diverse niveaus te behalen en de meeste kinderen zullen voor hun twaalfde of dertiende jaar nog niet uitgeleerd zijn.

Meer informatie over het vaardigheidspaspoort is onder andere te vinden op: http://schaatsen.nl/kpnjuniorschaatsclub/vaardigheidspaspoort. Hier staan ook bijzonder nuttige fimpjes die bovendien een prima voorstelling geven van de verschillende niveaus. Geen zin om te lezen maar meteen kijken? Dat kan! Hieronder staan alle filmpjes van de diverse niveaus.

 

Niveau 2

Op dit niveau leer je balans te vinden op je schaatsen. Ook leer je starten, remmen en naar de zijkant afzetten. Ook leer je veilig vallen en opstaan. Bij het inline-skaten leer je zonder angst te rijden en zonder steun te rollen. Daarnaast leer je veilig vallen en opstaan, een goede basishouding, remmen en een zijwaartse afzet.

 

Niveau 3

Op dit niveau ga je een stapje verder. Je leert glijden op één been en recht op je schaatsen staan. Je leer ook nog beter starten en remmen en afzetten. Op de inline-skates ga je op niveau 3 aan de slag met het rijden op één been en rechtstaan op je inline-skate. Net als op het ijs leer je op dit niveau ook beter starten en afzetten.

 

Niveau 4

Op dit niveau ga je nog verder met wat je op niveau 3 geleerd hebt. Je leert nog beter op één been glijden en starten. Ook leer je een andere manier om te remmen. Ook op het rechte eind leer je nog meer techniek en je leert om door de bocht te gaan. Op de inline-skates leer je ook om verder te gaan met het rijden op één been. Daarnaast is er veel aandacht voor de start en het remmen. Ook ga je aan de slag met de afzet en het rijden van de bocht.

 

Niveau 5

Op dit niveau ligt de nadruk op je houding. Dat geldt voor het schaatsen op één been, op het rechte eind en in de bocht. Bij het inline-skaten draait het om stabiliteit en balans. Je leert nog beter rijden op één been, je leert de zogenaamde lange stand. Daarnaast is er aandacht voor je houding, op de skates en in de bocht, en je afzet.

 

Niveau 6

Op dit niveau ga je verder met wat je op niveau 5 hebt geleerd. Je leert bij het schaatsen een andere manier van remmen. Ook leer je overstappen in de bocht. Bij het inline-skaten ga je onder andere slalommen, op een andere manier remmen en leer je al een beetje hoe je moet overstappen in de bocht.

 

Niveau 7

Na niveau 7 heb je een goede houding, goede afzet en een goede balans. Je leert bovendien nog beter de bocht te nemen en je leert een wedstrijdstart. Nog altijd is er bij het inline-skaten op dit niveau veel aandacht voor het rijden op één been. Daarnaast leer je hindernissen te nemen, je vebetert je remtechniek en je leert nog beter overstappen in de bocht.