post

Ook de wedstrijden gaan beginnen!

Wedstrijd 2Aanstaande zaterdag gaat de ijsbaan in Den Haag open en het weekend daarna zijn meteen al de eerste wedstrijden. In voorgaande jaren kregen alleen de wedstrijdrijders van STC De Rijnstreek berichten van de wedstrijdcoordinator. Dit jaar worden de berichten verzonden naar alle leden van de vereniging en zullen we op de website de berichten publiceren. In dit stuk wordt een en ander uitgelegd ten aanzien van de wedstrijden en worden de eerste wedstrijden aangekondigd.

Om alle leden op de hoogte te houden van het wel en wee van de wedstrijdrijders hebben we ervoor gekozen om de mail breder te delen. Ook is publiciteit voor STC de Rijnstreek belangrijk en worden de artikelen op de website geplaatst.

Debuterende wedstrijdrijders: De debuterende wedstrijdrijders zitten allemaal in klasse 5, de rest kan op de inmiddels op de website geplaatste klassenindeling zien in welke klasse zij dit jaar aan het nieuwe seizoen beginnen. Dit kan een andere zijn dan waarmee zij vorig jaar zijn geëindigd en dat komt dan doordat ze nu in een andere categorie zitten (b.v. iemand die vorig jaar A-pupil was en nu C-junior is), waarvoor nu eenmaal andere, scherpere limieten gelden. Op die klassenindeling staan sommigen als klasse 6 ingedeeld. Klasse 6 is echter inmiddels opgeheven en zij zitten nu in klasse 5 en zijn dus eigenlijk al gepromoveerd nog voordat ze ook maar 1 stap op het ijs hebben gezet.     

De eerste wedstrijden al op 5 oktober! De aftrap van het nieuwe wedstrijdseizoen is op zaterdagavond 5 oktober. Vanaf de B-junioren kan iedereen die in klasse 2, 3 of 4 zit aan de bak. De B- en A-junioren rijden een 500 en 1000 meter en de Neosenioren, Senioren en en Masters kunnen kiezen tussen een 500 + 1000 meter of alleen een 3000 meter. Zij mogen zichzelf inschrijven op de gewestelijke site (www.knsbgewestzh.nl), daar klikken op “Inschrijven Langebaan” en de rest wijst zich vanzelf. Doe dat wel tijdig!

Op zondagmorgen 6 oktober is het de beurt aan een aantal Pupillen- en C-juniorenklassen. De pupillen van klasse 1 en 2 en de C-junioren van klasse 4 beginnen hun seizoen met een 500 en 700 meter. Voor de C-junioren klasse 2 staat er een 500 en 1000 meter op het programma en voor de de C-junioren klasse 3 een 100, 300 en 500 meter.  Voor de pupillen en de C-junioren gaat de inschrijving via de wedstrijdcoordinator (wedstrijdcoordinator@stcderijnstreek.nl). Zij kunnen zich voor deze wedstrijden opgeven tot uiterlijk zaterdag 28 september 12.00 uur.

Categorie-indeling: Wedstrijdrijders worden door de KNSB op grond van hun leeftijd ingedeeld in categorieën.  Dat begint met Pupillen voor de jongsten en eindigt met Masters voor de oudsten.    Binnen deze categorieën is er ook weer een onderscheid in leeftijd. Bij de Pupillen begint het  bij Pupillen F, een jaar later is men dan E en het eindigt bij Pupillen A. Een meisje dat pupil A is wordt binnen de KNSB-systemen aangeduid met DPA en een jongen met HPA.   Na de Pupillen A krijg je de Junioren C. Dat ben je 2 jaar. Als eerstejaars word je dan aangeduid met DC1 of HC1 en als tweedejaars met DC2 of HC2. Vervolgens gaat het op dezelfde manier verder met Junioren B en A, daarna met Neo-senioren, Senioren en als je 40 bent wordt je Master.

Klassenindeling: Voor de wedstrijden op De Uithof wordt er in bovengenoemde categorieën nog een onderscheid gemaakt op basis van snelheid.  Als je nog nooit een wedstrijd hebt gereden op De Uithof kom je in klasse 5. Een pupil wordt dan aangeduid als Pup 5 (er wordt hier geen onderscheid gemaakt tussen A, B, C etc.) en een C-junior als C5. Je blijf in klasse 5 tot je de limiettijd hebt gereden voor een hogere klasse. Op de gewestelijke site (www:knsbgewestzh.nl) kun je zien wat de limiettijden zijn. Je klikt op die site op “Langebaan”  en vervolgens op “Wedstrijden”. Daar kun je ook zien of je gepromoveerd bent naar een hogere klasse.

De wedstrijden: Op de hierboven genoemde website staat ook het wedstrijdprogramma. Pupillen en C-Junioren rijden hun wedstrijden op zondagmorgen van  7  uur tot kwart voor 10. De overige categorieën rijden op zaterdagavond van 8 uur tot 11 uur of op zondagavond van 8 tot 10 uur.

Wedstrijd 3

  

  

  

  

  

  

  

 

Inschrijven:  Voor de pupillen en de C-junioren gaat de inschrijving via de wedstrijdcoordinator wedstrijdcoordinator@stcderijnstreek.nl). De overige categorieën kunnen zich zelf inschrijven op de gewestelijke site.  Enkele dagen voor de wedstrijddag wordt er op de gewestelijke site een voorlopige startlijst geplaatst. Die kun je bereiken door op die site te klikken op de button “Inschrijven Langebaan”. Daar wordt na de wedstrijd ook de uitslag gepubliceerd. Hou er wel rekening mee dat de op de site geplaatste startlijst slechts een voorlopige is. Door afmeldingen kan deze wijzigen.

De definitieve startlijst wordt voor aanvang van de wedstrijd opgehangen op het publicatiebord bij de kleedkamers. Daarop wordt ook aangegeven wat de kleur is van het wedstrijdbandje dat je moet dragen. Dat kan rood, wit, geel of blauw zijn. Bij de wedstrijden die je op tv ziet, zie je dat er alleen met wit en rood wordt gewerkt. Bij onze wedstrijden komt daar geel en blauw bij. Dat komt door de kwartetstart waarbij steeds 2 paren tegelijk in de baan zijn die kort na elkaar worden weggeschoten. Door deze kleuren kan de wedstrijdjury de rijders beter uit elkaar houden. Wit en geel (de lichte kleuren) zijn voor de rijders die in de binnenbaan starten en rood en blauw (de donkere kleuren) zijn voor de buitenbaan. Voor deze bandjes moet je zelf zorgen. Ze zijn te koop bij Jan van der Hoorn in Ter Aar en ook bij Schaatsshop Ooms op De Uithof.

Zorg bij wedstrijden altijd voor goed geslepen schaatsen! Het ijs is dan altijd wat gladder dan anders. Als je je hebt opgeven en je onverhoopt om een of andere reden niet kunt, moet je je zo snel mogelijk afmelden. Dat kan per email op wedstrijdcoordinator@stcderijnstreek.nl  of, als de voorlopige startlijst is gepubliceerd,  op de daarop aangegeven wijze.